Optimistische Troonrede: ‘Heel veel om trots op te zijn’

20 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Een optimistische Troonrede van koning Willem-Alexander. Dat Nederland uit de economische crisis is gekropen, is vooral een collectieve prestatie. Wel waarschuwt de Koning voor internationale onrust.

‘Nederland heeft weer vaste grond onder de voeten. De economische crisis ligt achter ons,’ zo opende koning Willem-Alexander de jaarlijkse Troonrede op Prinsjesdag.

De Koning zette eerst uiteen hoe de situatie was toen kabinet Rutte-II aantrad. ‘De economie kromp, het begrotingstekort was 4 procent. Het aantal mensen dat op zoek was naar een baan piekte op 700.000.’ De AOW dreigde onbetaalbaar te worden en de zorgkosten stegen snel, vervolgde Willem-Alexander.

Doorzettingsvermogen van Nederlanders
‘Dat ons land er nu beduidend beter voor staat, en weer meedoet in de kopgroep van Europa, is een collectieve prestatie. Velen brachten financiële offers. Zonder het doorzettingsvermogen, het harde werken en de ondernemingszin van de Nederlander, was het resultaat minder geweest.’ De Koning noemt het ‘verheugend’ dat de koopkracht komend jaar toeneemt, voor vrijwel iedereen.

Daar gingen wel jaren van bezuinigingen aan vooraf, steeds met het streven naar ‘gezonde overheidsfinanciën’. Volgens Willem-Alexander werden ‘nog niet eerder zoveel grote hervormingen tegelijkertijd ingezet, in de zorg, het onderwijs, op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de financiële sector. Nu is er weer ruimte om te bewegen.’

Ook aandacht voor internationale bedreigingen
Willem-Alexander benadrukte dat er ‘heel veel is om trots op te zijn’, maar stond ook stil bij onzekerheden in Europa en daarbuiten, die Nederland rechtstreeks raken en volgens de Koning niet mogen worden onderschat.

‘In de maalstroom van alledag zijn onrust en onbehagen kenmerken van deze tijd,’ stelde hij vast. ‘Frankrijk, België, Duitsland en Turkije werden hard geraakt door afschuwelijke jihadistische aanslagen. We mogen niet toestaan dat terroristen onze vrijheid, veiligheid en democratische waarden bedreigen.’

In zulke tijden zijn mensen geneigd ‘sterker te hechten aan het vertrouwde’. Zo noemde de Koning het begrijpelijk dat veel Nederlanders zich zorgen maken over de toestroom van migranten. ‘Nederland is een land waar iedereen de kans krijgt zich thuis te voelen en te integreren.’ Maar, zo zei Willem-Alexander ook: ‘Ze moeten Nederlands spreken en positief meedoen. Iedereen die in ons land wil wonen moet onze waarden respecteren.’