nederland

Rutte gaat helemaal los over ‘tuig van de richel’ in Zaanstad

09 september 2016Leestijd: 2 minuten

Na zijn ‘Pleur op’ in tv-programma Zomergasten in de richting van Turkse Nederlanders die een journalist het werk onmogelijk maakten, slaat premier Rutte nu opnieuw harde taal uit. Ditmaal gaat het over overlast bezorgende jongeren in Zaanstad.

De groep Turks-Nederlandse jongeren die in Zaanstad overlast veroorzaakt, is volgens minister-president Mark Rutte (VVD) ‘gewoon tuig van de richel’.

Oproep tot aangifte

‘Ik heb me er twee dagen kapot aan zitten ergeren,’ zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij windt zich er erg over op dat gewone mensen zich in hun buurtje bedreigd voelen, zei hij. Hij deed een oproep aangifte te doen. Buurtbewoners beklagen zich al langere tijd over het gedrag van de groep. Een cameraman en een verslaggever van het SBS6-programma Hart van Nederland werden donderdag in de Zaandamse wijk Poelenburg bedreigd.

De journalisten waren bezig aan een item over overlast en intimidatie bij een winkelcentrum in de buurt, toen de mannen verhaal kwamen halen. Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft vrijdag contact gehad met de burgemeester en alle hulp aangeboden, aldus Rutte. Van de Steur zei eerder zich boos te maken over de zaak, maar ook dat we ‘dit gedrag niet groter moeten maken dan het is’.

Geen link leggen met Turkse staatsgreep

Rutte wil geen link leggen tussen de mislukte staatsgreep in Turkije en de reactie daarop van een aantal Nederturken. ‘Het laatste wat we moeten doen is ze een genoegen doen door ze een escape te bieden door te zeggen: misschien heeft het te maken met de coup.’  Dat was in het fragment dat Rutte zondag toonde in tv-programma Zomergasten ontegenzeggelijk wel het geval.

Lees deze blog van Afshin Ellian: ‘Na Turks wangedrag is er plotseling waardering voor MarokkanenFoto www.marcobakker.com

Turkse mannen belaagden in juli NOS-verslaggever Robert Bas, toen zij voor het Turkse consulaat in Rotterdam hun steun betuigden aan president Recep Tayyip Erdogan.  Een man kwam intimiderend in beeld en zei tegen Bas dat hij moest oprotten. ‘Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op,’ sprak Rutte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.