nederland

Rechter tikt Volkskrant op vingers om ‘suggestieve’ foto van moslim op Schiphol

14 september 2016Leestijd: 2 minuten

De Volkskrant moet van de rechter een schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan Mohammed Rashid (27). Zijn foto prijkte vorige maand op de voorpagina van de krant, boven een artikel over terreurbestrijding.

De Volkskrant combineerde het beeld met de kop ‘Is Schiphol nog veilig?’. Volgens de rechtbank Amsterdam is met die combinatie de privacy van Rashid geschonden, en weegt het belang van de vrijheid van meningsuiting daar niet tegenop, is in het vonnis te lezen. Een rectificatie is niet nodig, vindt de rechtbank. Wel krijgt Rashid een schadevergoeding.

Rashid publiceerde beklag op internet

De foto stond in medio augustus bij een aankondiging van een artikel over verscherpte controles door de marechaussee bij Schiphol. Naast de kop was te tekst te zien: ‘Na de marechaussee wordt nu het leger ingezet voor extra beveiliging van Schiphol. Wat staat de reiziger nog te wachten – en helpt het?’

De kwestie veroorzaakte ophef, nadat Rashid zelf een klacht over de voorpagina op internet had gepubliceerd, en de krant ervan betichte hem als terrorist te framen. Volgens hem is het artikel ‘stigmatiserend’, en werd de foto ‘door de tekst eronder compleet uit context getrokken’. ‘Ik ben echt woedend dat ze mij neerzetten als terrorist,’ schreef  Rashid destijds.

Later zei hij tevens dat hij door de publicatie in gevaar is gebracht, evenals zijn familie in Irak.

De rechtbank geeft hem gelijk. ‘Er is in dit geval sprake van een foto die, met name gezien de tekst, sterk geassocieerd kan worden met de onveiligheid op de luchthaven Schiphol. (…) De foto mag dan in de openbaarheid zijn gemaakt, maar dat was op een moment dat eiser geen kant op kon, namelijk toen hij de marechaussee door het geopende raam te woord moest staan’.

Volgens de rechtbank zorgt de combinatie van de foto en tekst ervoor dat de suggestie wordt gewekt dat Rashid iets te maken heeft met de vraag of Schiphol nog wel veilig is.

Het feit dat Rashid een ‘moslimachtig uiterlijk’ heeft, speelt volgens de rechters ook mee, ‘omdat veiligheid in deze tijd sterk wordt geassocieerd met terrorisme vanuit islamitische hoek’.

Foto in het openbaar genomen

Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque schreef een commentaar naar aanleiding van de kwestie, waarin hij betoogde dat fotograferen in de openbare ruimte is toegestaan en dat het beeld nieuwswaarde had. Het feit dat de man op de foto een Arabisch uiterlijk heeft is weliswaar ‘ongemakkelijk, maar wel de realiteit,’ aldus Remarque.

De rechtbank vindt het echter kwalijk dat Rashid herkenbaar in beeld is gebracht op de foto. Het dagblad heeft zich daarmee het belang van Rashid onvoldoende aangetrokken.

Overigens eiste Rashid ook dat er een rectificatie zou worden gepubliceerd. Die eis is door de rechtbank afgewezen. Aan de plaatsing van de foto valt volgens de rechtbank niet veel te rectificeren, ‘hooguit de indruk die deze kan hebben gewekt’. Volgens de rechtbank is die indruk vooral ontstaan in de omgeving van Rashid, die genoeg zal hebben aan het vonnis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.