Zo pakt rechter opruiers Gülenschool Zaandam aan

16 september 2016Leestijd: 2 minuten
Ouders van leerlingen van IBS de Roos betreden de rechtbank Foto: ANP

Vier ouders van oud-leerlingen van islamitische basisschool De Roos in Zaandam mogen de school niet zwartmaken als een ‘terroristenschool’, omdat die banden zou hebben met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen.

De ouders noemden de school en de Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) in Whatsapp-gesprekken met andere ouders onder meer een instelling van ‘landverraders’ en een ‘terroristenschool’. De Roos eiste via de rechter een einde aan de ‘hetze’ en de stroom aan ‘ongefundeerde mededelingen’.

Dwangsom om zwartmaken te voorkomen
De rechtbank in Haarlem oordeelde vrijdag dat het gedrag van de ouders niet door de beugel kan, omdat er geen bewijzen zijn van terroristische connecties. Als de ouders de bewoordingen nogmaals gebruiken, moeten ze een dwangsom van duizend euro per keer betalen. De Whatsapp-groep hoeft niet te worden verwijderd en er hoeft geen rectificatie te komen.

2016-08-31 13:08:44 ZAANDAM - Islamitisch Basisschool De Roos. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gulen-basisschool. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN‘Turkse kinderen van acht worden terrorist en verrader genoemd op Nederlandse scholen’

Wel mogen de ouders de school een Gülenschool noemen, tegen de wens van SIOZ in. Volgens de rechter kan de organisatie niet weerleggen dat de school inderdaad gelieerd is aan Fethullah Gülen.

Meer Gülenscholen kampen met bedreigingen
De Turkse regering houdt vol dat Gülen achter de mislukte staatsgreep zit, waardoor ook in Nederland grote spanningen zijn ontstaan binnen de Turkse gemeenschap. De Roos zegt dat zo’n 150 leerlingen van de school zijn gehaald na de coup. Ook durven 9 leraren niet meer op de school te werken.

De zaak in Zaandam is belangrijk, omdat verscheidene Gülenscholen in Nederland met soortgelijke problemen te maken hebben. Zo gaan er lijsten rond met ‘foute leerlingen’. De Witte Tulp in Amsterdam overweegt ook een rechtsgang, nadat ze zes ouders beschuldigden van ‘smaad, laster en bedreigingen’.

‘Er stond hier vorige week een man met capuchon bij het hek kinderen lastig te vallen en te vertellen dat hij ze zou ‘bevrijden’ van onze school,’ zegt Tuncay Catak van De Witte Tulp tegen het AD. De school beweert 45.000 euro schade te hebben opgelopen door de lastercampagne.