nederland

Onrust en noodbevel Pekela na incident met asielzoeker

15 september 2016Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Jaap Kuin (PvdA) heeft woensdagavond een noodbevel afgekondigd voor de omgeving rond een asielzoekerscentrum (azc) in Oude Pekela, Groningen. Dat deed hij na een bericht op Facebook.

Daarin stond een oproep ‘aan ieder die het ook zat is dat azc’ers hun gang maar kunnen gaan’ om zich te verzamelen op het parkeerterrein bij restaurant de Pekelahof in Oude Pekela.

Reeks incidenten

Die plek ligt niet ver van het azc aan de Hooiweg. Er kwamen zo’n honderd mensen af op de spontane demonstratie, maar volgens de politie waren het vooral nieuwsgierigen. De bijeenkomst is verder rustig verlopen, meldt RTV Noord. Er werden flyers uitgedeeld onder de aanwezigen, en de politie ging in gesprek met de mensen, waarna een groot deel vertrok.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Niemand is opgepakt. De reden voor het protest en het daaropvolgende noodbevel – dat ruim twaalf uur gold, tot donderdagochtend 7.20 uur – is een reeks incidenten in Oude Pekela. Volgens burgemeester Jaap Kuin waren daarbij ‘asielzoekers of vreemdelingen uit het azc betrokken’.

‘Maatschappelijke onrust’

Daardoor is ‘maatschappelijke onrust’ ontstaan. Dinsdagavond zei de politie dat een agent was mishandeld ‘door een beschonken asielzoeker’. De agent zou met een flesje op zijn hoofd zijn geslagen. Ook zijn er geruchten dat een meisje zou zijn lastiggevallen maandagmiddag, maar de politie heeft dat na onderzoek niet kunnen verifiëren.

Burgemeester Kuin betreurt de situatie.’ Wij, samen met politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, hebben begrip voor de gevoelens van de inwoners van de gemeente Pekela. Zoals eerder aangegeven heeft deze problematiek onze volledige aandacht. Wij komen de komende dagen met nadere maatregelen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.