nederland

Agenten weigeren boetes uit te schrijven om ‘gaten te dichten’

22 september 2016Leestijd: 2 minuten

Het ministerie van Justitie spoort de politie aan meer verkeersboetes uit te delen, om zo gaten in de begroting te dichten. De Tweede Kamer is daar tegen, en ook agenten spreken zich uit: ‘wij zijn geen kasvullers.’

2686216-1#Elsevier-interviews – Ard van der Steur (46): ‘Ik geef elke agent die ik tegenkom een hand’

Het kabinet hoopt 20 miljoen euro per jaar op te halen met het uitschrijven van een hoger aantal verkeersboetes. Daarom zullen agenten van bepaalde posten worden afgehaald, om vervolgens te worden ingezet bij verkeershandhaving. Ook worden extra trajectcontroles uitgevoerd op N-wegen, meldt de Telegraaf.

‘Van der Steur ondermijnt gezag politie’

Minister Ard van der Steur ondermijnt daarmee het gezag van de politie, die zal moeten optreden als gatenvuller in plaats van als controlerende macht. De maatregelen zijn volgens de Justitie-documenten genomen om de gaten te vullen, niet om de verkeersveiligheid te verhogen. Weggebruikers houden zich juist beter aan de regels, waardoor minder boetes worden uitgeschreven.

Ook liep de begroting van Justitie gaten op door stakingen en cao-onderhandelingen. ‘Het dichten van begrotingsgaten is echt niet het doel,’ zegt een woordvoerder van Justitie tegen elsevier.nl. ‘Als je een boete krijgt is het niet voor niets.’ Ondanks het feit dat Kamerleden tegen de ontwikkelingen protesteren, heeft de Kamer volgens Justitie aangegeven dat een scherpere controle op vooral provinciale wegen hard nodig is. ‘Natuurlijk houd je er dan rekening mee in je begroting.’

‘Verkapt bonnenquotum’

De Nationale Politiebond (NPB) zet zich ook in tegen het ‘misbruik van verkeersboetes’. De bond spreekt van een ‘melkkoe’.  ‘Automobilisten moeten bloeden. Politiemensen willen Nederland veiliger maken en zijn geen schatkistvullers,’ aldus Jan Struijs, de voorzitter van de Nederlandse Politiebond op Twitter. ‘Met dit soort aankondigingen ondermijnt het kabinet het gezag van de politie.

De oppositie spreekt van een ‘verkapt bonnenquotum’. Volgens de PVV zou de minister ‘het gat in de begrotingen zelf hebben veroorzaakt door zijn gepruts in de cao-onderhandelingen’. SP-Kamerlid Nine Kooiman (SP) uit haar onvrede over het beleid: de politie moet niet worden ingezet als flitspalen omdat de mensen zich nu eenmaal beter aan de regels houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.