Komt Rusland over de brug met missende radargegevens MH17?

22 september 2016Leestijd: 2 minuten
Wrakstuk van het toestel van Malaysia Airlines dat in juli 2014 uit de lucht werd geschoten - Foto: AFP

Russische media melden dat het Russische onderzoeksteam nog ontbrekende radargegevens over de vliegramp met vlucht MH17 wil overdragen aan het onderzoeksteam in Nederland. De timing is saillant, aangezien de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek volgende week woensdag worden gepresenteerd.

De eerste resultaten van het Joint Investigation Team (JIT) worden woensdag in Nieuwegein gepresenteerd.

Het gaat om ‘rauwe primaire radarbeelden van het luchtruim van Donetsk’, meldt het Russische persbureau Sputnik.

Ruwe data waren eerder niet beschikbaar

De Russische woordvoerder Vladimir Markin meldt via het Russische staatspersbureau dat het de bedoeling is dat de ontbrekende radargegevens aan het onderzoeksteam in Nederland worden overgedragen. Het Openbaar Ministerie in Nederland leidt het internationale strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Het OM verzocht Rusland ‘met klem’ om alsnog de extra radargegevens te verstrekken, maar heeft de aankondiging van Markin nog niet bevestigd.

Eerder kreeg het JIT wel al gegevens uit Oekraïne en Rusland. Beide landen hebben video-opnames ter beschikking gesteld van de radarschermen, maar de ruwe data van de radargegevens waren niet beschikbaar. Rusland droeg ze niet over, omdat ze niet zouden zijn opgeslagen. De drie Oekraïense systemen in het gebied zouden uit hebben gestaan.

Kans is groot dat raket terug te halen is

Volgens radarexperts is bij nadere bestudering van de ruwe data van de primaire radar de kans groot dat daarop een raket terug te halen is. De primaire radar is het systeem waarmee met radiogolven vliegende objecten kunnen worden gezien, zonder dat die zelf een signaal uitzenden.

Het JIT presenteert woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. Dat gebeurt eerst aan de nabestaanden van de inzittenden van vlucht MH17. Vervolgens wordt er om 13.00 uur een persconferentie gehouden.

De resultaten zullen zich richten op het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten, en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan. Het onderzoek naar de specifieke daders is nog in volle gang, en de resultaten daarvan zullen vermoedelijk nog wel even op zich laten wachten.