nederland

Arrestatie en ‘peperdure auto’: heeft Rapper Boef recht op Wajong-uitkering?

16 september 2016

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg laat uitzoeken of rapper Boef jarenlang onterecht een Wajong-uitkering heeft gekregen. Vermoedens van fraude steken de kop op, aangezien Boef in een peperdure auto rondrijdt.

De uitkering is inmiddels wel gestopt. De onder jongeren populaire Boef (23) heet eigenlijk Soufiane Boussaadia, en is een rapper van Algerijnse afkomst. Hij werd in de nacht van zondag op maandag aangehouden wegens opruiing.

Afgesproken vechtpartij

Zoals op zijn vlogs te zien was wilde hij vechten met Para Soma, een andere rapper in Tilburg-Noord. Honderden fans verzamelden zich op de afgesproken plek. De politie moest massaal uitrukken, en was onder meer met een helikopter ter plaatse.

De vlogs van rapper Boef, waarin hij niet zelden politieagenten treitert en provoceert, hebben honderdduizenden views. Hij scoorde twee hits met de nummers Lauw en Hosselen.

Uiteindelijk vochten de twee rappers op een andere plek in Tilburg. Donderdag werd rapper Boef vrijgelaten, maar justitie ziet hem nog wel als verdachte. Na zijn vrijlating publiceerde hij gelijk weer een vlog, waarin hij de dochter van een agent met de dood bedreigt. ‘Fuck jullie, ik heb alleen maar meer haat gekregen,’ is zijn boodschap aan de politie.

Wat is een Wajong-uitkering?

Jongeren die door een ziekte of handicap niet kunnen werken, komen in aanmerking voor zo’n uitkering, die een hoger geldbedrag oplevert dan een reguliere bijstandsuitkering.

Het aantal Wajongers steeg de afgelopen jaren. In 2013 waren er bijna 240.000 jongeren die een dergelijke uitkering ontvingen, aldus de meest recente cijfers. Dat aantal is in Nederland relatief veel hoger dan in omliggende landen.

Jongeren krijgen de uitkering vaak wegens verstandelijke beperkingen of psychische stoornissen als ADHD of autisme. Slechts een klein deel van de Wajongers heeft een fysieke beperking.

De gerechtigden zijn bovendien niet allemaal jong – vaak is de Wajong een levenslange uitkering. Volgens het UWV zijn de meest voorkomende redenen voor beëindiging van de Wajong ‘pensionering, overlijden en detentie’. Van het totale aantal Wajongers stroomt slechts 0,2 procent tot 0,3 procent uit naar echt werk.

Rapper rijdt ‘dure auto’ en verdient geld met vlogs

Bij rapper Boef is het de vraag of hij recht heeft gehad op een Wajong. De gemeente onderzoekt dan ook of hij fraude heeft gepleegd. Aangezien hij in een dure auto rondrijdt, en geld verdient met zijn vlogs lijkt het niet aannemelijk dat hij in aanmerking komt voor zo’n uitkering.

Het feit dat hij ook andere inkomsten had betekent ‘niet per definitie’ dat hij geen Wajong mag, zegt een woordvoerder van Noordanus donderdag, ‘Maar dat moet worden uitgezocht’.

Boef zelf reageert direct op het bericht van de gemeente: ‘Nu heb ik weer een Wajong-uitkering. Ik rij in een Range Rover, maar degene die dit heeft geschreven, rijdt zeker in een Ford Ka of zo. Doe maar lekker jullie onderzoek naar fraude zogenaamd. Jullie kunnen niks beters verzinnen om mij zwart te maken, dat is het enige wat jullie willen doen. Hoe zielig zijn jullie,’ aldus de rapper in een nieuwe vlog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.