nederland

Voorzitter GroenLinks bedenkt zich: Erdogan-fan op straat gezet

01 september 2016Leestijd: 2 minuten

GroenLinks heeft, na een paar weken bedenktijd, alsnog besloten om raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem uit de fractie te zetten. Zijn opvattingen en steun aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan betekende het einde voor zijn loopbaan in de gemeenteraad voor de partij.

‘Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks,’ zegt landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer donderdag in een verklaring.

Stemmen op Erdogan

In eerste instantie vond zij dat Tehir (31) gewoon kon aanblijven, maar daar komt de partijtop nu dus op terug. De aanleiding voor de stap is het interview dat Tekir vorige maand gaf aan de Volkskrant. Daarin zei hij onomwonden op de Turkse president Erdogan te stemmen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Het Westen oordeelt volgens hem te hard over de situatie in Turkije. Hij zei zich tegelijkertijd zorgen te maken over de ontwikkelingen in Turkije na de mislukte staatsgreep. Erdogan is druk bezig om het staatsapparaat te zuiveren van wat hij noemt ‘terroristische’ Gulen-aanhangers. Duizenden mensen zitten vast, en de persvrijheid is verder beknot.

Er zouden ‘intensieve gesprekken’ zijn gevoerd met Tekir. Daarin ‘bleek dat er met Ilhan geen overeenstemming kon worden bereikt hoe met de gevolgen daarvan (van zijn steun voor de AK-partij) om te gaan. Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks’, aldus de lokale GroenLinks-fractie. Tekir spreekt deze gesprekken op Twitter tegen. ‘Met stomheid geslagen,’ zegt hij.

Vrijwel meteen na de uitlatingen van Tekir waren partijgenoten niet mals in hun kritiek. De Amsterdamse fractievoorzitter Rutger Groot Wassink twitterde bijvoorbeeld ‘Je kunt nooit GroenLinkser en Erdogan-aanhanger zijn. Uitgesloten. Punt.’ En: ‘GroenLinks en Erdogan dienen kan alleen als je aan de meest extreme vorm van schizofrenie lijdt.’ Partijleider Jesse Klaver wilde niet ingaan op de zaak.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.