nederland

Facebook-pagina roept op tot ‘ratten vangen’ in Zaandam

13 september 2016Leestijd: 2 minuten

Het is al een paar dagen erg onrustig in het Zaandamse Poelenburg, de wijk die in het nieuws kwam vanwege overlast door Turks-Nederlandse jongeren. Inmiddels zijn negen oproerkraaiers opgepakt, onder wie de vlogger Ismail Ilgun.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Er zijn vooral klachten over overlast en intimidatie door Turks-Nederlandse jongeren bij een supermarkt. Het personeel zou vanwege de intimidatie zelfs bang zijn om de winkel te verlaten, en ook klanten ondervinden hinder.

In een filmpje van Ismail Ilgun is te zien hoe de bewuste groep hangjongeren een fiets van een man wil afpakken. Als de fietser er iets van zegt, wordt hij gemolesteerd. Een 17-jarige Zaandammer is maandag aangehouden voor de mishandeling van deze man.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aangifte vanwege bedreiging en intimidatie

Een raadslid van de lokale partij Democratisch Zaandam Juliëtte Rot heeft aangifte gedaan vanwege bedreiging en intimidatie door dezelfde vlogger. Volgens het raadslid kwam Ilgun, toen zij een interview gaf, uit het niets aanrijden in een gloednieuwe Audi Q7. Hij stapte uit en kwam met draaiende vlogcamera op Rot af.

‘Voel je je geïntimideerd door ons,’ vroeg Ilgun, lachend voor zijn eigen camera. Premier Mark Rutte (VVD) bemoeide zich ook met de onrust in Poelenburg. Hij noemde de voor overlast zorgende jongeren ‘tuig van de richel‘. Burgemeester Geke Faber (PvdA) kondigde gisteren onder meer een samenscholingsverbod aan. Jongeren die zich wederom misdragen, krijgen een gebiedsverbod.

De ‘schoften’ uit Zaandam die in opspraak kwamen na de publicatie van YouTube-video’s waarin te zien is dat zij de openbare orde in Poelenburg verstoren, hebben zelf de kansen op een buurthuis verpest. Eerder zei ‘het tuig van de richel’ dat het buurthuis…lees meer >

‘Smerige besmette stinkratten’

Op Facebook stond dinsdagmiddag een oproep om ‘ratten te vangen‘, waarbij heel sterk wordt verwezen naar vlogger Ismail Ilgun en het groepje dat voor overlast zorgt. Boven de pagina ‘Ratten vangen in Zaandam’ is Ilguns foto geplaatst. Eronder staat ‘de dringende oproep voor een aantal vrijwilligers die zaterdag 17 september de wijk wil ontdoen van een aantal vieze smerige besmette stinkratten’.

Daarbij zijn ‘alle middelen toegestaan om de wijk vrij te krijgen van deze smerige diersoort’, die te herkennen is ‘aan hun flinke haakneus en ingevallen magere lichaam’. De pagina heeft al meer dan tweeduizend geïnteresseerden. Meer dan negenhonderd mensen hebben aangegeven dat ze naar dit ‘evenement’ zullen gaan. De pagina is inmiddels van Facebook verwijderd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.