nederland Premium Corner

Deze politicus stopt met doordrammen

06 september 2016Leestijd: 2 minuten

Het is een prachtige nazomeravond als ­europarlementariër Wim van de Camp (CDA) op het terras van restaurant La Guinguette een ontboezeming doet. ‘Ik ben geen actieve federalist meer.’ Als scholier raakte Van de Camp enthousiast over het idee van een Verenigde Staten van Europa. Bijna vijftig jaar later concludeert de 63-jarige Van de Camp na zeven jaar werken in Brussel dat de verschillen tussen de lidstaten te groot zijn. ‘Politiek-cultureel tussen Oost en West en economisch tussen Noord en Zuid. Dat inzicht verdreef bij mij het beeld van een federatie. Het is erg groot geworden. Als de Balkanlanden erbij komen, zijn we met 33. Dat hadden de grondleggers Jean Monnet en Robert Schuman ook nooit voorzien.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.