nederland

DENK-kopstuk Kuzu weigert hand Netanyahu (video)

07 september 2016

De politieke beweging DENK is weer in opspraak gekomen. Tunahan Kuzu, een van de twee Kamerleden van de beweging, weigerde bij het ontvangst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de hand van de bewindsman te schudden.

2016-09-07 09:30:58 DEN HAAG - Tunahan Kuzu (Kuzu/Ozturk) tijdens het bezoek van de Israelische premier Benjamin Netanyahu aan de Staten Generaal. ANP BART MAAT

Kuzu was wel aanwezig bij het welkom voor de premier, maar hield zijn handen achter zijn rug en boog alleen kort naar Netanyahu. De reden was duidelijk: Kuzu is het oneens met het buitenlandbeleid van Netanyahu.

Dat hij niet blij was met de komst van de Israëlische premier, liet het Tweede Kamerlid zien met een broche in de kleuren van de Palestijnse vlag met de woorden: ‘Free Palestine’.

 

2014-08-23 15:28:40 AMSTERDAM - Een demonstrant roept leuzen tijdens een pro-Palestina-demonstratie op de Dam. De actievoerders keerden zich tegen de hervatte aanvallen op Gaza, de voortdurende blokkade van Gaza en de Israelische bezetting van Palestina. ANP KOEN VAN WEEL‘Joden zijn hier nooit welkom. Joden moet je doden’ Wie protesteren tegen komst Netanyahu naar Nederland?

Meerdere Kamerleden, onder meer van GroenLinks, hebben hun afkeer van het Israëlische bewind onder Netanyahu uitgesproken. Harry van Bommel, Kamerlid van de SP, zegt verontwaardigd op Twitter: ‘Premier Netanyahu ziet geen probleem in de nederzettingen in Palestijns gebied.’

Vredesoverleg?

Naar aanleiding van het bezoek van de Israëlische premier werden grootschalige protesten gehouden. Pro-Palestijnse demonstranten riepen dat Netanyahu ‘bloed aan zijn handen’ heeft. Sommige activisten betichten hem zelfs van oorlogsmisdaden. 

Netanyahu is in Nederland om onder meer te spreken over nieuwe handelsovereenkomsten, maar ook om eventueel vredesoverleg in te plannen. Nederland bemiddelt tussen Israël en de Palestijnen. Vorig jaar werd de Palestijnse leider Mahmoud Abbas uitgenodigd. De twee politieke leiders zullen misschien dit jaar nog onder toezicht van de Russische president Vladimir Poetin rond de tafel gaan om over een mogelijke overeenkomst te praten.


Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.