nederland

Ondanks motie doet burgemeester luchtig over Poelenburg-probleem

16 september 2016Leestijd: 2 minuten

De ‘gezagscrisis’ in Zaandam heeft geleid tot een motie van wantrouwen tegen burgemeester Geke Faber. De motie werd verworpen, maar de nare smaak in de gemeenteraad van de door treitervloggers geplaagde stad blijft.

Faber werd flink op de vingers getikt. Vooral Juliëtte Rot, de fractieleider van Democratisch Zaanstad, die onder meer bij Pauw opstond tegen de treitervloggers, haalde uit naar Faber (PvdA). ‘Waarom is de burgemeester niet veel eerder voor haar politie en de burgers gaan staan? Wie heeft het gezag in de wijk, de gemeente of die jongeren?’

Bedreiging, intimidatie en zelfs kogels

De wijk Poelenburg in Zaandam kreeg nationale bekendheid toen de 19-jarige Ismail Ilgun met zijn ‘hoodvlogs’ de provocerende acties van de treiterjongens vastlegde. Op het pleintje voor de lokale supermarkt vallen de jongeren – vooral van Turks-Nederlandse afkomst – bewoners lastig, treiteren de politie en hangen doelloos rond. Eerst zou dat zo zijn omdat ze geen buurthuis hadden, maar de kans op een eigen plekje hadden de jongens zelf verpest.

Rot werd bedreigd en geïntimideerd, en volgens haar greep Faber veel te laat in. Pas vanaf maandagavond werden er arrestaties verricht in Zaandam. De oppositie wil van de ‘falende’ burgemeester af. Volgens verschillende raadsleden wordt er ’s nachts zelfs geschoten in Poelenburg. ‘De wijk is fantastisch opgeknapt, maar veel bewoners maken er snel weer een puinhoop van.’

Het falen van Faber

De oppositie hekelde ook het feit dat Faber niet snel genoeg opkwam voor Rot, die wel openlijk het gedrag van de jongens veroordeelde. Toch kregen de partijen niet genoeg steun: onder meer GroenLinks en SP vonden de motie net een stap te ver. De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders wel gevraagd een plan van aanpak op te stellen.

Facebook-pagina roept op tot ‘ratten vangen’ in Zaandam

Faber zelf erkende het probleem van de agressieve en brutale jongeren in de wijk, maar bagatelliseerde de situatie ook: ‘Natuurlijk is het irritant, dit wil je niet.’ Ook ziet zij het zonnig in: ‘Poelenburg, met al zijn complexe sociale problematiek, is weer volledig bij iedereen in beeld.’ De burgemeester geeft ook aan dat Rot extra beveiligd wordt sinds de bedreiging door Ilgun. ‘Natuurlijk vind ik ook: ‘handen af van onze raadsleden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.