nederland

Raadslid doet aangifte tegen Zaanse jongeren

12 september 2016Leestijd: 2 minuten

De Zaanse jongeren die voor onrust zorgen in de wijk Poelenburg zijn weer in opspraak gekomen. De vlogger Ismail Ilgun heeft raadslid Juliëtte Rot bedreigd en geïntimideerd, zegt de politicus: ze heeft aangifte gedaan.

Toen Rot een interview gaf voor de camera van lokale omroep RTV Noord-Holland, kwam Ilgun uit het niets aanrijden in een gloednieuwe Audi Q7. Hij stapte uit en kwam met draaiende vlogcamera op Rot af. ‘Voel je je geïntimideerd door ons,’ vroeg Ilgun, lachend voor zijn eigen camera. Een van zijn vrienden in de auto riep tegen Rot: ‘Jij woont hier niet, jij woont in het centrum. Wij weten dat, wij weten alles over jou.’

‘Waarom sta je zo te trillen?’

ZAANSTADSE LIEVERDSLees ook: overlast in Poelenburg – Zaans ‘tuig van de richel’ sloopte buurthuis zelf

Rot hield voet bij stuk en bleef relatief rustig. Ilgun vroeg nog: ‘Waarom sta je zo te trillen?’ In een interview met NOS geeft het raadslid toe ‘van haar stuk’ te zijn. Rot is een politicus voor Democratisch Zaandam en sprak met RTV-NH nadat de lokale supermarkt werd beklad met een hakenkruis en de tekst ‘wat jullie weik (wijk, red.) ons land’.

Ilgun beticht Rot ervan de jongeren ‘negatief in de media te zetten’. Volgens het raadslid is dat niet haar verantwoordelijkheid, maar die van Ilgun. Terwijl de vlogger Rot confronteerde, stak een van zijn vrienden vanuit de auto zijn middelvingers op naar de camera van RTV. ‘Die jongens zeiden ook: “We weten je te vinden.” Dat is voor mij heel ingrijpend,’ zegt Rot.

Jongeren werden verbannen uit het buurthuis

Zaanse jongeren werden door heel Nederland bekend na de ‘hoodvlogs’ van Ilgun. De Turks-Nederlandse Poelenburger verdient geld met het online zetten van video’s die zijn opgenomen in de wijk. Daar zorgen de hangjongeren voor onrust en geweld. Rot en Ilgun werden uitgenodigd bij het programma Pauw, en

2016-09-11 13:37:51 ZAANDAM - Een supermarkt in de wijk Poelenburg is beklad met een hakenkruis en de tekst Wat jullie weik ons land. De politie heeft een aangifte opgemaakt voor vernieling en baldadigheid. De wijk kwam afgelopen dagen in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie bij de supermarkt door Turks-Nederlandse jongeren. ANP HANDOUTS **NO ARCHIVES / NO SALES / FOR EDITORIAL USE ONLY**
De bekladdingen op de supermarkt in Poelenburg

raakten verwikkeld in een felle discussie. Zelfs premier Mark Rutte doet mee aan het gesprek: ‘Het is tuig van de richel,’ zegt hij.

De jongens klaagden bij Pauw in eerste instantie dat ze een nieuw buurthuis willen, om in te hangen, zodat ze niet op straat voor overlast zorgen. Een oud-vrijwilliger zei tijdens een nieuwe aflevering van Pauw dat er wel een buurthuis staat, maar dat de jongeren spullen stalen en schade aanrichtten, en daarom werden verbannen. ‘Alles wordt voor ze verzorgd. En  dan gaan ze het slopen, jatten, stelen, noem maar op,’ aldus Cinderella Meijer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.