nederland

Agent Zaandam: trots op weinig geweld tegen ‘treitervloggers’

29 september 2016Leestijd: 2 minuten

De politie heeft goed gehandeld in de beruchte wijk Poelenburg, door niet overdadig veel geweld te gebruiken tegen de hangjongeren. Dat vindt hoofdagent in Zaandam Tom Verweij, die schrijft dat de media de problemen in de stad uit de context trokken.

De wijk Poelenburg in Zaandam kreeg nationale bekendheid toen de 19-jarige Ismail Ilgun met zijn ‘hoodvlogs’ allerlei provocerende acties van de treiterjongens vastlegde. Op het pleintje voor de lokale supermarkt vallen de jongeren – vooral van Turks-Nederlandse afkomst – bewoners lastig, en treiteren ze de politie. Ook waren ze te zien met verschillende wapens.

Media trok problemen uit de context
Er is al jaren overlast in Poelenburg, geeft Verweij in een lange Facebookpost toe, maar ‘niet meer dan in andere jeugdoverlastplekken’ in de omgeving. Verweij vindt dat de media de problemen aandikte en zelfs erger maakte. ‘De overlastgevende jongeren werden straatterroristen genoemd en de situatie werd uit de context getrokken.’

Vlogger Ilgun werd daardoor een plaatselijke bekendheid. ‘Dit trok nog meer jongeren en kinderen uit de wijde omgeving richting Poelenburg. Gevolg: meer overlast.’

Vloggers irritant, maar niet strafbaar
Wat wel nieuw was: vloggers die de politie in beeld nemen. ‘Opeens kregen wij iedere keer als wij ter plaatse kwamen een camera voor onze neus geduwd. Behoorlijk irritant, maar niet strafbaar,’ schrijft Verweij, die toegeeft dat eerst moest worden onderzocht hoe dit fenomeen het beste kon worden aangepakt.

Naarmate de problemen erger leken te worden, kreeg de politie steeds meer kritiek te verwerken, bijvoorbeeld van lokale en landelijke politici. ‘Iedereen zoomde in op ons optreden. Er werd gezegd dat we veel te soft optraden.’ Verweij zegt zich zeer te ergeren dat ‘heel Nederland een mening had over hoe wij ons werk moesten doen’.

Facebook-pagina roept op tot‘ratten vangen’ in Zaandam

Nadat er verscheidene jongeren werden gearresteerd, onder wie Ilgun, en er een samenscholingsverbod werd ingesteld, keerde de rust terug in Poelenburg. Verweij concludeert blij te zijn dat de politie ‘niet mee is gegaan met dat vreemde idee dat geweld alle problemen de wereld uit zou helpen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.