nederland

Zaans ‘tuig van de richel’ sloopte buurthuis zelf

10 september 2016Leestijd: 2 minuten

De ‘schoften’ uit Zaandam die in opspraak kwamen na de publicatie van YouTube-video’s waarin te zien is dat zij de openbare orde in Poelenburg verstoren, hebben zelf de kansen op een buurthuis verpest. In een aflevering van Pauw zeiden de jongens dat het buurthuis na een inbraak werd gesloten.

Het blijkt echter dat deze kwajongens waren verbannen uit het buurthuis. Dat zegt oud-vrijwilliger Cinderella Meijer. ‘Ze hebben inderdaad geen eigen plek, omdat het elke keer wordt verpest,’ aldus Meijer bij een andere aflevering van Pauw. ‘Niet een keer, dit speelt al tien jaar. Elke keer krijgen ze een eigen plek, een eigen opvang.’

Slopen, jatten, stelen en vuurwapens

2016-07-01 15:55:19 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAATRutte gaat helemaal los over ‘tuig van de richel’ in Zaanstad

Dat duurt dan echter niet lang. Nadat het buurthuis werd opgeknapt, werden volgens Meijer nieuwe meubels, een beamer en bijvoorbeeld een tafelvoetbaltafel neergezet. ‘Alles wordt voor ze verzorgd. En  dan gaan ze het slopen, jatten stelen, noem maar op.’ Dan worden de jongens verbannen. Volgens Meijer werd er zelfs met vuurwapens gedreigd, toen werd gezegd dat de jongens er niet mochten roken. Of dat verhaal over de jongens die bij Pauw zaten gaat, is niet duidelijk.

De grote groep  jongeren die dagelijks voor de Vomar in de wijk Poelenburg hangt, werd bekend door heel het land, nadat de YouTube-filmpjes van Ismail Ilgun, overal werden verspreid. Toen de pers trachtte verslag te doen van de situatie in de wijk, werden cameraploegen weggejaagd door de voornamelijk Turkse jongeren. ‘Dit is mijn wijk,’ zei Ilgun bijvoorbeeld tegen Hart van Nederland.

‘Tuig van de richel’

Premier Mark Rutte noemde de jongens ‘tuig van de richel’, en burgemeester Geke Faber van Zaanstad (PvdA) bezocht vrijdag het  plein waar de jongens overdag hangen. De cameraploeg van GeenStijl deed verslag van het bezoek, en werd door een groot deel van de jongeren uitgescholden.

Dat zij op de parkeergarage voor onrust zorgen, heeft volgens de jongens te maken met het feit dat ze geen plek meer hebben om ‘te  hangen met broeders’. ‘We willen een buurthuis, en daarna lekker rustig naar huis,’ aldus een van de jongens, die met zonnebril op aan het woord werden gelaten bij Pauw. Dat buurthuis, de Poelenbrucht, staat er dus gewoon. De jongeren worden echter niet meer toegelaten, omdat zij voor te veel onrust zorgen, en in sommige gevallen geweld veroorzaken.

Bij Pauw, en in een nieuw videoblog van Ilgun, zeggen de jongens dat de media ‘alles verdraaien’. ‘Ik doe ook goede dingen voor die jonge jongens, ik neem rappers mee naar het plein, zodat ze dat kunnen zien en alles,’ zei Ilgun bij Pauw. Tijdens een videoblog had de Turks-Nederlandse Zaandammer het over de goede communicatie tussen de groep en de politie. ‘Ze geven ons een boks en gaan weer weg. Dan gaan we normaal doen, maar als jij met je rotgedrag dar komt, dan gaan we je ruïneren.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.