Nederland wil opheldering FBI over schietpartij rond Wilders

17 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Wilders was een van de sprekers tijdens de Mohammed-expositie in Garland. Foto: EPA

De FBI had voorkennis van de aanslag rond een Mohammed-expositie in Garland, waar ook PVV-leider Geert Wilders was. Toch werd niet ingegrepen en werd ook Nederland niet geïnformeerd. Minister Ard van der Steur wil opheldering van de Amerikaanse regering.

De FBI wist voor de schietpartij in Garland, in mei 2015, dat twee IS-sympathisanten vergevorderde plannen hadden voor een jihadistische aanslag. Dat bleek vorige week uit een verklaring die onder ede werd gedaan door de veiligheidsdienst, en in handen kwam van nieuwssite The Daily Beast.

‘Scheur Texas uit elkaar’, schreef undercoveragent
Een undercoveragent was zelfs nauw betrokken bij de voorbereidingen van de aanslag, tot op de dag van de schietpartij. Een sms van de agent zorgde voor ophef in Amerika: ‘Scheur Texas uit elkaar’, stuurde hij naar een van de daders. Elton Simpson antwoordde: ‘Je weet wat er gebeurde in Parijs (een verwijzing naar de Charlie Hebdo-aanslag, red.), dus dat spreekt voor zich’.

Toch werd niet ingegrepen en konden de twee jihadisten het vuur openen tijdens een expositie van Mohammed-cartoons, waar ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig was. Uit de verklaring blijkt dat de Amerikaanse islamcriticus Pamela Geller waarschijnlijk het voornaamste doelwit was. Toen de daders het vuur openden, was Wilders net vertrokken. De Garland-schietpartij was de eerste aanval van IS-sympathisanten op Amerikaans grondgebied.

Nederland wil weten over voorkennis van FBI
Minister van der Steur (VVD) van Justitie schrijft woensdag in een brief aan de Kamer dat de Nederlandse autoriteiten vooraf niet waren gewaarschuwd door de Amerikaanse veiligheidsdienst. Wel was er ‘op gebruikelijke wijze uitwisseling van informatie’. Van der Steur heeft de Amerikaanse autoriteiten om opheldering gevraagd over ‘de vermeende voorkennis van de FBI’.

Wilders zegt tegen The Post Online dat ook zijn beveiligingsteam niet op de hoogte was van de aanslagplannen. ‘Schokkend nieuws’, noemt Wilders het. ‘Ik zal morgen vervolgvragen stellen met het verzoek om snel antwoord en opheldering, want vogelvrije bezoeken aan de Verenigde Staten zijn voor niemand aangenaam me dunkt.’