#Turkije

Turks consulaat krijgt geen informatie over gevangenen

31 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De situatie na de staatsgreep in Turkije blijft ook in Nederland voor onrust zorgen. Het land eist nu dat Nederland persoonlijke informatie geeft over Turkse criminelen in Nederlandse gevangenissen.

Justitie weigert de gegevens op te geven aan Turkije. Dat bevestigt het ministerie aan de krant De Limburger. Het Turkse consulaat in Rotterdam heeft de informatie opgevraagd van Turken die in gevangenissen en detentiecentra zitten.

Aanvraag in strijd met privacywetten

2016-07-16 16:57:14 ROTTERDAM - Tunahan Kuzu (fractievoorzitter Denk) gaat op de foto met Nederlandse Turken die zich bij de Erasmusbrug in Rotterdam hebben verzameld om te betogen tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLTurkse spanningen niet naar Nederland? Hypocriet, vindt Beweging DENK

Het consulaat kwam in April al in opspraak. De organisatie zou een brief hebben gestuurd aan Turkse organisaties in Nederland met een ‘meldpunt’. Aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zouden daar melding kunnen maken van beledigingen aan het adres van de president.

Onder het mom van het ‘verlenen van consulaire bijstand’, werden de gegevens opgevraagd bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De consul is naar eigen zeggen ‘verplicht’ gedetineerden te bezoeken. Volgens de DJI is het opgeven van de gegevens echter in strijd met de Nederlandse privacywetgeving. ‘Een verzoek tot consulaire bijstand kan door een buitenlandse gedetineerde zelf worden aangevraagd indien daar behoefte aan is,’ aldus de woordvoerder tegen de krant. ‘Niet andersom.’

In 2015 was bijna 5 procent van de gedetineerden in Nederland Turks, volgens cijfers van het CBS. Of een groot deel daarvan gelieerd is aan prediker Fethullah Gülen of Erdogan, is onduidelijk. Met de vraag naar gegevens zet het consulaat de spanningen in Nederland verder op scherp.

Spanningen verder op scherp

2012-11-02 14:18:27 A picture taken on November 2, 2012 shows the prison in Sincan, outside Ankara, where 35 Kurdish inmates are on their 52nd day of hunger strike. The Turkish government is under increasing pressure over how to tackle a hunger strike by hundreds of Kurdish prisoners across the country as the protest nears its eighth week and their health deteriorates. Around 700 detainees at more than 50 prisons are surviving on salted or sweetened water and vitamins alone in a strike that has gained momentum since it began with several dozen detainees last month. AFP PHOTO / ADEM ALTANNa martelgeruchten houdt Europa toezicht in Turkse gevangenissen

De aanvraag werd begin augustus ingediend, meer dan twee weken na de mislukte staatsgreep in Turkije. Dit weekend vroeg Rutte nog aan Erdogan om een einde te maken aan de Turkse bemoeienis in Nederland.

Ook het bezoek door minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) aan Turkije, zou de situatie moeten verlichten. In Turkse gevangenissen zitten overigens vooral ‘verdachten’ van de coup in Turkije. Geruchten deden de afgelopen weken de ronde dat detineerden zouden worden gemarteld, dus Europese waarnemers besloten het heft in eigen handen te nemen: experts van de Raad van Europa gaan toezicht houden in Turkse gevangenissen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.