#Turkije

Moet Europa toestroom Koerden verwachten door acties Erdogan?

12 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse vereniging van Koerden waarschuwt dat de zuivering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan leiden tot een grote stroom Koerdische asielzoekers naar Europa. Er moet rekening worden gehouden met honderdduizenden Koerden.

Na de mislukte staatsgreep gaat het Turkse regime achter alle tegenstanders aan, niet alleen Gülen-aanhangers. Al meer dan 60.000 militairen, rechters, journalisten en hoogleraren werden opgepakt of ontslagen. Het genadeloze optreden leidt tot zorgen onder Koerden, die al langer overhoop liggen met Erdogan.

Linda Otter vanuit Turkije: Wat wacht Europa als straks de Turkse visumplicht vervalt? ‘Koerden zullen direct op het vliegtuig stappen’

Honderdduizenden Koerden verwacht
‘Als Erdogan minderheden en de democratische oppositie blijft bestrijden,’ zegt de voorzitter van de Duitse Koerdische gemeenschap Ali Toprak tegen Die Welt, ‘verwachten we op middellange termijn een paar honderdduizend asielzoekers die vanuit Turkije naar landen als Duitsland komen’.

Volgens Toprak zijn momenteel al zo’n 500.000 Koerden op de vlucht, bijvoorbeeld binnen Turkije, als gevolg van de schermutselingen tussen het Turkse leger en Koerdische strijders. Een woordvoerder van de Duitse tak van de Gülen-beweging voegt daaraan toe dat het ook verwacht dat meer seculieren, Gülen-aanhangers en Kemalisten Turkije in de nabije toekomst zullen verlaten als gevolg van de heksenjacht.

Zeker als Koerden zonder visum naar EU kunnen
Duitsland en Nederland zagen de afgelopen maanden al een stijging van het aantal Turken dat asiel aanvroeg, al waren de aantallen klein. In de maand juli vroegen 17 Turken asiel aan in ons land, meldt NRC, hoger dan in de maanden ervoor. In Duitsland gaat het al om meer dan 500 mensen in de maand juni. De cijfers van de maand juli, na de coup, zijn nog niet bekend.

Turkse coup kan meevaller blijken voor EU, schrijft Syp Wynia, als zo visumliberalisering en EU-toetreding kan worden tegengehouden.

Koerden krijgen niet zomaar een verblijfsvergunning in Europa, omdat vaak niet kan worden bewezen dat ze zijn gevlucht van oorlogsgeweld. Ze krijgen wel asielstatus als ze persoonlijk worden vervolgd in Turkije. In Duitsland werd minder dan tien procent van de verzoeken tot op heden gehonoreerd.

Dat kan echter snel veranderen, als de Turken hun gewenste visumliberalisering krijgen. Visumvrij reizen naar de Europese Unie (EU) was een onderdeel van de migratiedeal die begin dit jaar werd overeengekomen door de EU en Turkije. De Turken hopen dat visumliberalisering komend najaar wordt doorgevoerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.