nederland

EU heeft verkeerd gegokt met migratiedeal, vindt Pechtold

11 augustus 2016

D66-leider Alexander Pechtold is bijzonder kritisch over het migrantenakkoord dat Europa heeft gesloten met Turkije. De Turken houden zich volgens hem niet aan de afspraken.

Hen moet duidelijk moet worden gemaakt dat de deal van tafel is, zegt Pechtold in een interview met EenVandaag.

‘De deal is stukgelopen’

Pechtold wijst erop dat Europa met Turkije heeft afgesproken dat migranten en vluchtelingen zouden worden uitgeruild. In ruil kreeg Turkije 6 miljard euro. Ook is beloofd dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU en visumvrij reizen voor Turken naar EU-landen versneld zouden worden, als Turkije aan de voorwaarden zou voldoen. Maar in de praktijk komt er volgens Pechtold maar weinig terecht van de Turkse toezeggingen.

Het Westen kijkt toe, terwijl Erdogan een zware sluier over het land trekt, schreef Robbert de Witt in zijn commentaar >
Robbert de Witt

‘Europa moet niet marchanderen met de criteria voor toetreding tot de EU of voor visumvrij reizen. Daarom zeg ik het nu maar duidelijk: in feite is de deal stukgelopen,’ aldus Pechtold. Volgens hem lijkt het erop dat de Europese regeringsleiders dit niet onder ogen willen zien, omdat er politiek prestige op het spel staat. ‘Europa heeft verkeerd gegokt,’ zegt de voorman van D66.

Chantage door Erdogan

Hoewel dat volgens de D66-leider makkelijker gezegd is dan gedaan, moet Europa de grensbewaking versterken en tot een gezamenlijk asielbeleid en sterker buitenlands beleid komen. ‘Het alternatief is dat Europa zich laat chanteren door Erdogan’. Terwijl Europa kampt met de vluchtelingenstroom door de burgeroorlog in Syrië, maakt Rusland volgens Pechtold de dienst uit in Syrië. ‘Poetin en Erdogan praten deze week nog over Syrië in Moskou. Europa heeft niets te zeggen, maar draagt wel de gevolgen van dit overleg tussen dictators. Dat kan zo niet langer.’

 ‘Brussel’ onderhandelt nog altijd met de Turken over toetreding tot de Unie, ondanks de mislukte staatsgreep in het land, en de keiharde maatregelen die de Turkse regering nadien nam. Met de persvrijheid, mensenrechten en onafhankelijke rechtspraak is het nu slechter gesteld dan voorheen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.