nederland

Homo-emancipatie in Nederland: iedereen blij met Europride?

05 augustus 2016

Postbussen kleuren roze, de Nuon-schoorsteen is met regenboogkleuren verlicht en Eurovisie-winnaar Conchita Wurst treedt op in Amsterdam. De hoofdstad staat al twee weken in het teken van het vieren van LHBT-rechten voor Europride en op zaterdag zal de botenparade plaatshebben. Maar is iedereen wel zo blij met het evenement?

Hoewel Nederland in 2001 het eerste land werd dat het huwelijk openstelde voor homostellen, en de acceptatie van homoseksuelen onder Nederlanders zeer hoog is, voelen sommige Nederlanders zich nog steeds ongemakkelijk over de botenparade. Uit onderzoek van merkadviseur Hendrik Beerda blijkt dat veel Nederlanders Gay Pride niet met open armen ontvangen.

Moeite met kleurrijk evenement

‘Nederlanders hebben er echt moeite mee,’ meldt Beerda tegen NOS. ‘Vooral lageropgeleide mannen van buiten de Randstad hebben moeite om naar bijvoorbeeld de Canal Parade te kijken,’ legt Beerda uit. Van de vijftig grootste evenementen in Nederland, wordt de homoparade minder geaccepteerd dan traditionelere evenementen.

Juist daarom vinden de organisatoren en veel LHBT’ers in Nederland het zo belangrijk dat het evenement wordt georganiseerd en er genoeg aandacht aan wordt besteed. Nadat een terrorist in Amerika in een homoclub de grootste schietpartij ooit aanrichtte, wordt ook veiligheid zeer belangrijk geacht.

Veiligheid en acceptatie

De gemeente Amsterdam zet naar eigen zeggen veiligheid voorop. ‘In het belang van de veiligheid zullen het komende weekend diverse maatregelen worden genomen,’ aldus een woordvoerder. ‘Zo zal er zichtbaar meer politie aanwezig zijn in de stad, waaronder de inzet van speciale eenheden, en zijn er verkeersmaatregelen getroffen om de stad goed bereikbaar te houden voor nood- en hulpdiensten.’

Hoewel Nederlanders soms nog moeite hebben met de kleurrijke en flamboyante botenparade, denkt slechts 7 procent van de bevolking negatief over bijvoorbeeld homo- en biseksualiteit, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarmee behoort het tot een van de landen in Europa die het positiefst over homoseksualiteit denken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.