nederland

Tom Dumoulin pakt zilveren plak na dijk van tijdrit

10 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De derde en vierde medaille zijn binnen voor het Nederlandse team op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Wielrenner Tom Dumoulin won zilver bij de tijdrit. Eerder op de dag haalde Anna van der Breggen al brons op hetzelfde parcours.

De Zwitser Fabian Cancellara ging ervandoor met het goud, in het laatste huzarenstukje van zijn imposante wielerloopbaan. Met een tijd van 1.12.15 over het 54,5 kilometer lange, veelal natte parcours liet hij de rest van deelnemers achter zich.

Knappe prestatie van Dumoulin

De Brit Chris Froome, in juli nog winnaar van de Tour de France kwam net tekort om Dumoulin qua tijd nog in te halen, en pakte het brons. Het is een knappe prestatie van Dumoulin (25), die tijdens de Ronde van Frankrijk ten val kwam.

De Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen kent een lange geschiedenis, die in 1900 begon met 28 atleten die werden afgevaardigd naar Parijs. Dat aantal is inmiddels vertienvoudigd, zo blijkt uit de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Bestel deze Speciale Editie Olympische Spelen hier >
rio

Hij brak daardoor zijn pools, en zag zodoende zijn voorbereiding ernstig verstoord. Krap een maand later bleek hij voldoende hersteld te zijn om te vlammen tijdens de olympische tijdrit.

Brons na stuurfout Ellen van Dijk

Anna van der Breggen veroverde woensdag haar tweede medaille op de Spelen in Rio. Na goud in de wegrace was het nu brons in de individuele tijdrit. ‘Het was geen toptijdrit,’ vond ze zelf. Ze dankte het brons waarschijnlijk aan de stuurfout van Ellen van Dijk, die daardoor vierde werd.

In de wegrace kwam Van der Breggen zondag pas in kansrijke positie nadat ploeggenote Annemiek van Vleuten zwaar ten val was gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.