nederland

De balans na Rio: dit zijn de winnaars en verliezers

22 augustus 2016

Na de Spelen in Rio de Janeiro maakt heel Nederland de balans op: negentien medailles, acht keer goud en een verdeeld Team NL. Zo beladen zijn de Olympische Spelen lange tijd niet geweest en het evenement maakte een hoop los.

2016-08-22 00:00:00 RIO DE JANEIRO - Sanne Wevers met de Nederlandse vlag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen van Rio in het Maracana stadion. ANP ROBIN UTRECHTAlles over de Olympische Spelen van 2016 in ons speciale dossier #Rio

De verwachting was dat Rio vooral de problemen in Brazilië bloot zou leggen. Dat viel echter mee: het waren juist de activiteiten van het Nederlandse team die het nationale gesprek bepaalden. Yuri van Gelder werd naar huis gestuurd na een avond stappen, atleten die geen medaille wonnen, werden op een ‘losersvlucht’ naar Nederland gezet en Chef de Mission Maurits Hendriks sprak over de teleurstelling na de Spelen.

‘Teleurgesteld over aantal medailles’

‘We zijn teleurgesteld over het aantal medailles dat we hebben gewonnen,’ zei Hendriks zondag in Rio, voor de sluitingsceremonie. ‘Vier jaar geleden waren het er in totaal nog twintig. Nu blijven we op negentien steken. Zeker de tien vierde plekken zijn een hard gelag. Als je zo dicht bij bent is dat een enorme teleurstelling.’

Olympische Spelen terug in de tijd >
        1980                       1984                   1984                     2000                    2008                        2012
      coca cola spelen     olympische spelen 1984       de zomer van 1928       olympische spelen goud

Toch behaalde Team Nederland bijvoorbeeld meer gouden medailles dan in 2012. Het waren vooral de minder typisch Nederlandse sporten waar de atleten in uitblonken. De Spelen werden afgesloten met zilver voor bokser Nouchka Fontijn en het dameshockeyteam, dat had ingezet op goud. Ondanks de knappe prestatie waren de vrouwen na het verlies van Groot-Brittannië, teleurgesteld.

Knappe prestatie van Team NL

De uitlatingen van Hendriks kwamen hem op felle kritiek te staan. Nederland eindigde namelijk maar net buiten de top tien in het medailleklassement. Veel sporters hadden de Chef de Mission graag positiever gehoord. Ook de onhandige communicatie van het Nederlandse team rondom de situatie met turner Van Gelder, wordt hem verweten. Op 9 augustus werd Van Gelder uit het Olympische team gezet, en afgelopen weekend kwam eindelijk een duidelijke verklaring van de ploeg.

Voor vlaggendrager Sanne Wevers waren de Spelen wél een groot succes. De turnster pakte goud op de balk met een historische oefening. Roeiers Maaike Head en Ilse Paulis, wielrenner Anna van der Breggen en baanwielrenner Elis Ligtlee pakten ook goud. Daarnaast kunnen windsurfer Dorian van Rijsselberghe en zeiler Marit Bouwmeester zich Olympisch kampioen noemen, net als openwaterzwemmers Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman.

Naast de acht gouden plakken wonnen de Nederlandse atleten zeven zilveren medailles en wist het team vier keer brons te pakken. Ook opvallend waren de prestaties op nieuwe gebieden voor Nederland: Jelle van Gorkom won zilver op zijn BMX en Nouchka Fontijn werd tweede in de bokscompetitie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.