Turkse spanningen in Nederland leiden tot tientallen aangiftes

28 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Een Turkse vlag in Rotterdam. Foto: ANP

Na de mislukte staatsgreep in Turkije zijn de spanningen tussen Turkse Nederlanders snel toegenomen. Tot op heden deden tientallen Turken aangifte van bedreiging of intimidatie.

Minister van Justitie Ard van der Steu (VVD) meldt donderdag dat de tientallen aangiftes – hij kon geen exact aantal noemen – samenhangen met de onrust die bestaat binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Het kabinet deed afgelopen week een oproep om vooral aangifte te doen van ‘onacceptabel gedrag’.

Na de mislukte coup wees de Turkse president Recep Tayyip Erdogan direct naar de geestelijke Fethullah Gülen. Aanhangers van Gülen werden in binnen- en buitenland bedreigd en geïntimideerd. Van der Steur zegt dat ‘via diplomatieke kanalen’ wordt geprobeerd Turkije tot rust te manen en ervoor te zorgen dat de spanningen niet worden overgebracht naar Nederland.

Staatsgreep verdeelt Turkse gemeenschap
Daar is het wellicht al te laat voor. De reactie op de staatsgreep binnen de Turkse gemeenschap in Nederland was fel. Op de avond van de coup gingen vele honderden Nederlandse Turken de straat op, net als de dagen erna. Stichtingen die zijn gelieerd aan Gülen werden aangevallen en in brand gezet, zoals afgelopen weekend in Deventer.

Onder meer de eigenaar van de Amsterdamse restaurantketen Meram deed aangifte. Tegen het Parool vertelt Ali Topal dat Erdogan-aanhangers hebben opgeroepen zijn bedrijf (en tientallen anderen) te boycotten. ‘We worden nu in verband gebracht met een groepering die in Turkije wordt gezien als terroristisch.’

Turkse politici spreken steun uit voor Erdogan

Een aantal Turkse politici in Nederland lieten hun steun voor Erdogan blijken. Het Rotterdamse raadslid Aydin Peksert sprak tijdens een van de demonstraties van ‘onze leider Erdogan’, waarvoor hij veel kritiek kreeg van collega’s. PvdA-raadslid in Almere Kerim Iskender zei dat ‘Erdogan op een positieve manier een steentje heeft bijgedragen’ aan Turkije.

Het Turkse CDA-raadslid Turan Yazir riep op geen conflicten uit Turkije te importeren. Daarna werd hij bedreigd wegens zijn vermeende sympathie voor de Gülen-beweging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.