Topman ‘slechte zorginstelling’ Laurens vertrekt, maar verandert er wat?

22 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De zwarte lijst van zorginstellingen van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) heeft voor zoveel commotie gezorgd bij de Rotterdamse zorginstelling Laurens, dat drie bestuursleden, waaronder bestuursvoorzitter Ids Thepass, zijn opgestapt.

De reden voor het vertrek van Ids Thepass is dat ‘op verschillende plaatsen in de organisatie discussie is over zijn positie’. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zette Laurens op de lijst met slechtste verpleeghuizen van Nederland. Veel instellingen zouden onder meer geen tweede controle uitvoeren bij toediening van medicatie, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Thepass was het hier niet mee eens, omdat de organisatie al een reeks verbeteringen zou hebben doorgevoerd. Volgens medewerkers ligt het echter volledig aan het bestuur van de zorginstelling dat deze op de lijst is beland. Naast Thepass, hebben ook bestuurslid Marc Scholten en directeur van Thuiszorg Rotterdam Heleen Post hun functie bij de zorginstelling neergelegd.

Boosheid over grote reorganisatie

In februari werd bij de zorginstelling een grote reorganisatie doorgevoerd waardoor 219 medewerkers hun baan verloren. Uit een enquête van vakbond FNV onder 500 medewerkers blijkt dat het personeel van Laurens zich grote zorgen maakt over de acute reorganisatie. De gevolgen zouden nadelig zijn voor de zorg. In een brandbrief aan de Raad van Bestuur schrijven medewerkers dat 80 procent van het personeel structureel te weinig tijd heeft om goede zorg te verlenen.

De toenmalige bestuursvoorzitter Thepass zei te willen kijken naar de kwaliteit van de zorg, maar dat door bezuinigingen vanuit de overheid een reorganisatie onontkoombaar is. Ook na het vertrek van de topman zullen bezuinigingen worden doorgevoerd, want het bedrijf verkeert financieel in zwaar weer.

Ook problemen met onjuiste declaraties

Laurens kampt met meer problemen. In januari kreeg de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) signalen dat bij de organisatie onjuiste declaraties ingediend zou hebben bij het verlenen van thuiszorg. De NZa onderzoekt of deze signalen kloppen.

Vincent Maas, die in april werd aangesteld als interim lid van Raad van Bestuur om de instelling te helpen bij de reorganisatie, gaat Ids Thepass tijdelijk opvolgen. Maas kwam tien jaar geleden in opspraak toen hij opstapte als directeur van jeugdinrichting Harreveld, waar een leidster seksuele contacten zou hebben gehad met meerdere jongens. Die inrichting was door het ministerie van Justitie juist aangewezen als specialist voor behandeling van jeugdige zedendelinquenten.