Meeste bikers na Van der Valk-vechtpartij niet vervolgd

12 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Het gevecht bij Van der Valk ging tussen Hells Angels en de Mongols Foto: ANP

Drie motorbendeleden worden vervolgd voor de vechtpartij in april bij het Van der Valkhotel in Rotterdam. Dat is een relatief klein deel van de dertig mannen die betrokken waren bij de knokpartij.

Het Openbaar Ministerie zal de rest van de betrokkenen niet vervolgen, omdat daarvoor niet genoeg bewijs is, aldus de Officier van Justitie. Na de vechtpartij, waarbij schoten zijn gelost, staan de mannen terecht voor poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

Enorme vechtpartij tussen rivaliserende bendes

De knokpartij had plaats tussen de Hells Angels en Mongols, rivaliserende motorclubs. Daarbij raakte een persoon zwaargewond. ‘Er waren gebroken neuzen en veel bebloede gezichten,’ zei de politie. In de rechtbank van Rotterdam bleek op dinsdag dat er zeker twintig schoten zijn gelost en met stoelen en barkrukken zijn gegooid. Volgens de politie werd er ook ‘met messen en pistolen gezwaaid’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bikers van de motorbendes hadden afgesproken bij het Van der Valkhotel in Rotterdam-Blijdorp voor overleg op de avond van 7 april. De politie pakte die avond twintig mensen op en een aantal wist te vluchten. Volgens de politie was het ‘bijzonder’ dat er geen hotelgasten of –werknemers gewond zijn geraakt.

Verandering motorbendebeleid

Politie wil verbod op motorclubs, maar kan dat?

De Nationale Politie kondigde na de bewuste avond zelfs aan te onderzoeken of het motorclubs kan verbieden. Het Openbaar Ministerie (OM) deed de afgelopen jaren verschillende pogingen om losse afdelingen, ‘chapters’, van motorclubs te verbieden, maar die mislukten. Zo werd in 2006 getracht een afdeling van Hells Angels in Leeuwarden te sluiten, maar de rechter besloot – op basis van de vrijheid van vereniging – dat de groep niet mocht worden verboden.

Tegen twee leden van Hells Angels eiste het Openbaar Ministerie vandaag een celstraf van negen maanden voor verboden wapenbezit. Een van de mannen had volgens het AD  een pistool ‘al jaren in zijn hengelsportzaak liggen’, en was vergeten dat het wapen er nog lag. De andere verdachte had een revolver in zijn nachtkastje. ‘Een erfstuk voor de sier,’ beweerde hij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.