nederland

Gulen-stichting Deventer: ‘Erdogan-aanhangers stichtten brand bij ons’

23 juli 2016

Zaterdagochtend heeft er een brand gewoed bij de Turkse stichting Gouden Generatie in Deventer. Volgens de secretaris van de getroffen stichting is de brand aangestoken door aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd rond kwart voor twee een raam van het gebouw kapotgeslagen, waarna het overblijfsel met benzine werd besprenkeld en een brandende lap naar binnen werden gegooid.

De brandweer was snel ter plaatse en wist de brand te blussen. Ook buurtbewoners zouden hebben meegeholpen met het blussen van de brand. De politie heeft getuigen van de brandstichting opgeroepen zich te melden.

Spanningen Turkse Nederlanders lopen op

Volgens een bestuurslid van de Gouden Generatie zijn Erdogan-aanhangers verantwoordelijk voor de brand. De Gouden Generatie is een stichting die gelieerd is aan de islamitische prediker Fethullah Gulen, de aartsvijand van Erdogan.Gulen wordt door Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep van vorige week vrijdag. Gulen ontkent dit in alle toonaarden. De Turkse regering is inmiddels een klopjacht begonnen naar aanhangers van de in Pennsylvania wonende prediker.

De mislukte coup heeft ook in Nederland geleid tot hoogopgelopen spanningen tussen Turkse Nederlanders die Erdogan aanhangen en degenen die tegen hem zijn.

Stichting ontving dreigementen

Op bewakingsbeelden van het pand van de Gouden Generatie is te zien hoe twee mannen wegrennen. Vermoedelijk deel van de achterban van Erdogans AK-partij, zegt een bestuurslid van de Gouden Generatie tegen RTV Oost.

Volgens de Gouden Generatie werd een week geleden ook al een ruit van het gebouw ingegooid en ontving de stichting dreigementen. De stichting heeft haar activiteiten voorlopig teruggeschroefd. Een aantal studenten dat in het pand verblijft heeft uit veiligheidsoverwegingen een ander onderkomen gezocht.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.