#Turkije

Gulen-aanhangers vrezen bedreigingen: ‘Stop invloed Erdogan in Nederland’

29 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gulen in Nederland vrezen dat er aan de aanhoudende stroom van bedreigingen tegen hen voorlopig geen einde komt. Volgens vertegenwoordigers van Gulen zijn er nog tientallen extra aangiften van bedreiging onderweg naar de politie.

Dat laat Saniye Calkin, directeur van de organisatie Platform INS en Gulen-vertegenwoordiger, vrijdag weten tijdens een persconferentie over de kwestie.

‘Alleen oproepen tot rust is niet genoeg’

Minister Ard van der Steur van Justitie zei donderdag dat er inmiddels tientallen aangiften zijn gedaan door Turken van bedreiging of intimidatie. Exacte aantallen kon hij niet noemen.

De Nederlandse overheid moet de invloed van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Nederland minimaliseren om de spanningen tussen Turkse Nederlanders tegen te gaan, vindt zij. Alleen oproepen tot kalmte is volgens haar niet voldoende. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemde de intimidatie en bedreigingen tussen Turkse Nederlanders eerder ‘onacceptabel’ en maande hen tot rust.

Ook zijn de Gulen-aanhangers boos over de oproep van de Turkse ambassadeur om hun beweging te bestrijden, omdat die door Erdogan gekwalificeerd is als terroristische organisatie.

Turkse moskeeën en andere organisaties in Nederland die door de Turkse regering worden gefinancierd, moeten bestreden worden, vindt Calkin. ‘Als die financiering van buitenaf mijn vrijheid en veiligheid in Nederland beperken, dan moeten die financieringen stoppen: dan moet de overheid zeggen: nee, dat kan hier niet want dat schendt onze fundamentele waarden’. Calkin heeft zelf ook aangifte gedaan van bedreiging.

Ze vreest een nieuwe golf van bedreigingen al veel Turkse Nederlanders terugkeren van vakantie in Turkije. De vakantiegangers zijn daar blootgesteld aan haatzaaierij door de Turkse media, aldus Calkin.

Erdogan wil lof voor afhouden staatsgreep

Erdogan wijst vrijdag opnieuw de kritiek van westerse landen op de politieke zuiveringen in zijn land af. Erdogan is ervan overtuigd dat Gulen, die in het Amerikaanse Pennsylvania woont, verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep in Turkije en probeert met man en macht het staatsapparaat te zuiveren van zijn aanhangers. Maar ook de academische wereld en de journalistiek moeten het bezuren: inmiddels zijn 131 mediaorganisaties gesloten door de regering, en is er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen nog eens tientallen journalisten.

Zijn land en regering verdienen lof voor het verijdelen van de staatsgreep, verklaart hij vrijdag. In plaats daarvan zouden westerse landen volgens hem partij kiezen voor de ‘samenzweerders’.

De Turkse premier Binali Yildirim zei vrijdag dat alle militaire bases waar de coupplegers gebruik van hebben gemaakt, worden gesloten. Het Turkse leger wil traditioneel de islam buiten de politiek houden. De Turkse regering geeft nog geen duidelijke verklaring waarom Gulen verdacht wordt, en niet bijvoorbeeld seculiere militairen.

Sinds 1960 heeft het leger vier keer een staatsgreep gepleegd. Bij de laatste keer in 1997 zette het leger de premier Necmettin Erbakan af omdat hij, net als Erdogan en Gulen, de islam een prominente rol binnen de politiek wilde geven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.