nederland

Burgerwacht ‘Soldiers of Odin’ actief in Nederland: behulpzaam of walgelijk?

20 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De Finse burgerwacht ‘Soldiers of Odin’ is overgewaaid naar Nederland. De groep zegt te willen helpen bij het opsporen van criminele migranten, maar critici vrezen dat ze het heft in eigen handen nemen.

Op Facebook schrijven de Soldiers of Odin dat ze afgelopen weekend in Winschoten ‘een klopjacht’ op een asielzoeker hebben gehouden, omdat de man in kwestie jonge meisjes zou hebben lastiggevallen. ‘Hij heeft ervoor gezorgd dat vrouwen en meisjes al een aantal dagen niet meer op straat durven te komen,’ aldus de burgerwacht. Volgens RTV Noord vroeg de man onder meer aan meisje van twaalf of ze mee wilde komen naar Groningen. Het meisje wist te ontkomen.

De man zou volgens de burgerwacht zijn overgedragen aan de politie, maar de autoriteiten in de Groningse stad zeggen dat de overdracht nooit heeft plaatsgehad. Er kwam inderdaad een melding binnen, maar toen de politie ging kijken, troffen ze een mishandelde man aan. De burgerwacht bezweert geen geweld te hebben gebruikt, en ook de politie wil geen connectie leggen tussen de twee episodes.

‘Walgelijke werkwijze van neonazi-achtige groeperingen’
Toch zijn er zorgen over burgerwachten die op eigen houtje ingrijpen tegen asielzoekers. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft Kamervragen gesteld ‘om aan te geven dat neonazi-achtige groeperingen niet de vrije hand mogen hebben om op migranten en vluchtelingen te jagen’, vertelde hij tegen Radio 1.

Hij noemt de werkwijze van Soldiers of Odin ‘walgelijk’, omdat ze gericht op zoek zouden gaan naar migranten. ‘Ik vind het echt onacceptabel dat de politie met deze mensen zou samenwerken, of datgene dat ze doen zou toejuichen. We moeten dit afwijzen.’

‘We zetten ons gewoon in voor een veiligere samenleving’
Het is de eerste keer dat de Finse burgerwacht in Nederland aankondigt acties te voeren tegen asielzoekers. De groep, die zes chapters zou hebben in ons land, schrijft dat ze ‘ook hadden ingegrepen als het ging om een blanke Nederlander’. Hoofddoel van de groep is ‘een veiligere samenleving’.

De politie zegt het nut in te zien van een extra paar oren en ogen. Ze hebben niets tegen burgerwachten die verdachte figuren op hun gedrag aanspreken, zolang ze maar niet ‘eigen rechter spelen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.