nederland

Waarom pakt politie Almere Marokkaanse relschoppers niet aan?

16 juni 2016

Al dagenlang worden in Almere buschauffeurs bedreigd en aangevallen door reljongeren van Marokkaanse afkomst. De kritiek op de burgemeester Franc Weerwind (D66) neemt toe, ook nu blijkt dat de politie tot dusver amper heeft ingegrepen.

Weerwind meldde maandag nog dat de politie twee relschoppers had aangehouden. Van een ferm optreden blijkt echter weinig sprake.

De politie liet aan De Telegraaf weten dat ze één minderjarige jongen hebben aangehouden voor het vernielen van een luchtfilter in een bus, en één jongeman voor het gooien van steentjes richting een langsrijdende bus. Beide jongens konden snel weer gaan, na ‘een ferm gesprek met hun ouders’. Een van hen kreeg een geldboete.

Onbegrijpelijk, zegt Ulysse Ellian van de VVD in Almere tegen elsevier.nl. ‘Dit zijn raddraaiers die berecht moeten worden,’ zegt Ellian, al geeft hij ook toe dat het moeilijk kan zijn om de daders op te sporen. ‘Maar met camerabeelden moeten we een heel eind komen.’

Noord-Afrikaans uiterlijk

Vooral in de Kruidenwijk, waar veel werkloze en kansarme jongeren worden, zijn de problemen groot. Jongeren ‘met een Noord-Afrikaanse achtergrond’ bekogelden de afgelopen dagen bussen met stenen, sloegen ruiten in en bespuugden buschauffeurs.

De politie zegt zo’n twintig jongeren tussen acht en zestien jaar oud op het oog te hebben, maar buurtbewoners noemen hogere aantallen. Het aanhouden van de reljongeren zou lastig zijn, volgens de politie, omdat ze vaak niet op heterdaad kunnen worden betrapt. Ook is het lastig om getuigen te vinden die willen praten.

Zwartrijders

Asscher: relschoppers Ede zijn Nederlanders, geen Marokkanen 

Volgens buschauffeurs gaat het bij opstootjes bijna altijd om Marokkaanse Nederlanders die niet willen betalen voor hun busreis. Vooral ’s avonds is de situatie rond bushokjes in de probleemwijk gevaarlijk. Na het zoveelste incident legden de bestuurders van de bussen van Connexxion het werk woensdag neer. Een man die te laat was voor zijn bus sloeg tegen de ruit van de wegrijdende bus aan, waarna deze barstte. Een passagier raakte gewond aan het oog.

Ook donderdag zouden nieuwe incidenten hebben plaatsgevonden. Toen een passagier wilde uitstappen zonder te betalen, hield een controleur hem tegen. De passagier reageerde gewelddadig. Vannacht werden bovendien de ruiten van een bus in een andere wijk in Almere ingegooid. ‘Copycat-gedrag’, noemt Ellian het. Politiewoordvoerders waren niet bereikbaar voor commentaar, omdat ze een gezamenlijke vrije dag hebben.

Donderdagavond debatteert de gemeenteraad over de kwestie. De buschauffeurs eisen meer controleurs en beveiligers in de bussen en willen dat betalen met contant geld wordt afgeschaft. Een van de andere plannen is om meer camera’s in te zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.