Samsom daagt Aboutaleb uit tot interne machtsstrijd

04 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Drie mogelijke lijsttrekkers: Ahmed Aboutaleb, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Foto:ANP

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom denk nog niet aan stoppen, ondanks dat hij al tijden onder vuur ligt. Hij daagt de populaire Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zelfs uit om zich ook beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap, en er een echt gevecht van te maken.

Samsom zegt in een interview met de Volkskrant uit te kijken naar een interne machtsstrijd. ‘Ik houd van verkiezingen, van een democratische strijd over waarden en over personen die die waarden het best vertegenwoordigen. Ik wil heel graag aan de leden vragen of ze mij het mandaat willen geven om nog een keer mee te gaan,’ aldus Samsom.

Bovendien denken Samsom en andere PvdA’ers dat een openlijke strijd positieve publiciteit kan opleveren voor de partij, die in grote problemen verkeert. Samsom krijgt veel kritiek op zijn rol in de regering met de VVD en in de peilingen wordt de arbeiderspartij gedecimeerd. Een langdurige strijd om het lijsttrekkerschap kan daar wellicht verandering in brengen.

Hoe PvdA telkens het eigen succes verpest

Uitlokken
Afgelopen week gaf Ahmed Aboutaleb aan dat hij zich alleen kandidaat wil stellen als Samsom ermee op houdt. Dat gaat niet gebeuren, zegt Samsom. ‘Het kan niet afhankelijk zijn van mijn positie. Aboutaleb moet zelf besluiten of hij meedoet. Het partijleiderschap moet verdiend worden, het is niet gratis.’

Samsom wil zich graag opnieuw kandidaatstellen, maar wacht met een definitief besluit tot na de zomer. Hij noemt Aboutaleb, die in peilingen veel populairder is dan Samsom, een kandidaat die ‘bij uitstek’ geschikt is om het debat aan te gaan over racisme en integratie in Nederland.

Een andere mogelijke kandidaat is Lodewijk Asscher, de huidige minister van Sociale Zaken. Asscher heeft altijd volgehouden geen uitdager te willen zijn van Samsom, maar zou daar de afgelopen maanden van zijn teruggekomen. Asscher zegt nu ook in het openbaar dat ‘alle opties open liggen’.