PvdA weerde Erdogan-aanhangers van kieslijsten

01 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Spekman (L) zegt dat kandidaten 'links-progressieve' waarden moeten laten zien Foto: ANP

De Partij van de Arbeid heeft aan aantal Turkse, conservatief-religieuze leden van de kieslijsten gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. De kandidaten die werden geschrapt, hadden nauwe banden met de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens partijvoorzitter Hans Spekman zouden Erdogan-aanhangers de verkeerde motieven hebben om zich verkiesbaar te stellen.

Progressief

Naamloos-1-4Erdogan-filiaal in Tweede Kamer bedreigt vrijheid in Nederland

‘Het bestuur werd gewaarschuwd dat leden van de jongerenpartij van Erdogan probeerden op lokale lijsten te komen,’ zegt Spekman tegen het NRC. ‘Toen hebben we die afdelingen ingeseind: pas op, die jongens komen met andere bedoelingen. Ze zijn van de lijst gehaald.’

De PvdA gaat kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar extra goed screenen. Volgens Spekman horen de religieuze overtuigingen van bepaalde Turkse PVDA’ers niet thuis in de partij. Kandidaten voor de verkiezingen in maart 2017 moeten kunnen laten zien dat zij zich inzetten voor ‘links-progressieve’ waarden.

De maatregelen van de PvdA hebben ervoor gezorgd dat veel Turkse Nederlanders niet meer op de partij willen stemmen. Beweging DENK, de partij die werd opgezet door twee Turkse oud-PvdA’ers, zou daarvan kunnen profiteren. In november vormden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk samen hun fractie, onder de naam DENK, nadat zij kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van hun oud-partijgenoot Lodewijk Asscher. De Turkse Kamerleden vonden dat Asscher te streng was voor Turkse organisaties in Nederland.

Invloed

ANP-34743964-1200x800‘Het is schandalig wat Erdogan ons land aandoet.’ Vijf liberale Turken over hun afkeer van Erdogan

Kuzu en Öztürk worden ervan beschuldigd dat Erdogan een sterke invloed heeft op hun politieke partij. In een interview met Nu.nl ontkennen de Kamerleden dit: ‘Wij zijn geen lange arm van Ankara. Laat iedereen die dat zegt dat maar bewijzen.’ Toch hebben de politici vaak geweigerd afstand te nemen van het strenge beleid van de Turkse president.

Toen columniste Ebru Umar in Turkije werd opgepakt omdat zij beledigende tweets over Erdogan had gepubliceerd, wilde DENK de arrestatie niet publiekelijk afkeuren. De partij zegt dat de kwestie werd gebruikt om ‘DENK in een kwaad daglicht te stellen’.