nederland

Kamer akkoord: jihadist moet paspoort verliezen

24 mei 2016

Jihadisten die zich in het buitenland aansluiten bij een terreurbeweging zoals Islamitische Staat (IS), kunnen hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Met dat wetsvoorstel van minister Ard van der Steur (VVD) van Justitie is de Tweede Kamer dinsdag akkoord gegaan.

Ze worden dan tot ‘ongewenst vreemdeling’ verklaard. De jihadist in kwestie hoef niet veroordeeld te zijn.

Vragen

Eerder was nog een veroordeling in een strafzaak nodig. Het wetsvoorstel was erop gericht te voorkomen dat jihadisten terugkeren naar Nederland. In de Tweede Kamer waren wel veel vragen over het voorstel.

Lees ook Controle migranten te zwak om jihadisten te stoppen2016-04-26 13:12:43 NIJMEGEN - De laatste vluchtelingen verlaten tentenkamp Heumensoord. Bewoners worden over heel Nederland verspreid naar noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. ANP REMKO DE WAAL

Onder meer het feit dat er dan geen strafrechter meer aan te pas hoeft te komen, en het feit dat het lastig bezwaar maken is vanuit het buitenland zorgden voor vragen.

Staatloos

De intrekking van het Nederlanderschap kan bovendien alleen als iemand ook nog een andere nationaliteit heeft. Internationale verdragen schrijven namelijk voor dat voorkomen moet worden dat iemand staatloos wordt.

Het intrekken van de nationaliteit is onderworpen aan een rechterlijke toetsing. De rechtbank wordt op de hoogte gebracht, als de persoon in kwestie niet zelf binnen vier weken beroep aantekent. Dat betekent concreet dat de rechter dan nog altijd zijn oordeel kan geven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.