nederland

Asielzoekers krijgen tot 10.000 euro voor inrichten nieuw huis

27 mei 2016

Er blijken grote verschillen te bestaan in de bedragen die gemeenten uitbetalen aan asielzoekers met een verblijfsvergunning, om hun nieuwe woningen mee in te richten. Ook de regels die aan de toelagen zijn verbonden, zijn per gemeente totaal verschillend.

Nadat een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, is het de taak van Nederlandse gemeenten om een huis voor hem of haar te zoeken. Daarnaast zijn gemeenten verantwoordelijk voor het bepalen van het zogenaamde ‘inrichtingsbudget’. Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat in de provincie Noord-Brabant de verschillen tussen gemeenten groot zijn.

Een asielgezin met twee kinderen krijgt in Oisterwijk 10.000 euro om de inboedel voor een nieuwe woning aan te schaffen, terwijl de gemeente Boekel 3.500 euro als norm hanteert. Bovendien is de toelage van de gemeente Oisterwijk een gift en is het in Boekel een lening.

Zo berekent de gemeente Uden de inrichtingskosten (tweepersoonshuishouden) Meubilair: 2.739 euro
Stoffering: 1.525 euro
Linnengoed: 264 euro
Servies: 128 euro
Bestek: 94 euro
Keukeninventaris: 137 euro
Was-, werk en strijkmaterialen: 176 euro
Diverse huishoudelijke artikelen: 107 euro
Huishoudelijke apparatuur: 2.265 euro
Totaal: 7.435 euro

Boekel staat onderaan de lijst. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de 3.500 euro voldoende is om een huis in te richten met tweedehands spullen. ‘Ook houden we er rekening mee dat mensen de lening wel terug kúnnen betalen.’

Ver uit elkaar
Ook in de rest van Nederland liggen de bedragen ver uit elkaar. De gemeente Barneveld schrijft op haar website dat statushouders in aanmerking komen voor een toelage van 6.000 euro, waarvan de helft een lening is. Het Groningse Marum geeft bijna 2.700 euro als gift aan statushouders.

In Woudrichem loopt dit bedrag op tot 7.500 euro en zijn de regels erg soepel. De gemeente schrijft zelf dat het geld ook mag worden gebruikt voor de aanschaf van een fiets of een computer, en dat bonnetjes niet hoeven te worden bewaard.

Syp Wynia: Onbatig saldo door asielzoekers zal in de miljarden lopen

In Rotterdam werd al in 2011 geprobeerd het bedrag flink omlaag te krijgen. Het college schreef dat ‘het niet in deze tijd past niet om hoge bedragen te hanteren voor inrichtingskosten en het uitgangsprincipe dat klanten altijd over een nieuwe inrichting moeten beschikken’. Destijds lag het inrichtingsbudget rond de 2.200 euro (een volledige lening).

Er is nog geen nationaal overzicht van de precieze bedragen die gemeenten uitbetalen of lenen aan nieuwe statushouders. Naar aanleiding van de berichtgeving heeft VNL-voorman Joram van Klaveren de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) gevraagd snel zo’n lijst op te laten stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.