Rutte: uitlevering Umar aan Turkije uitgesloten

18 mei 2016Leestijd: 1 minuut
Ebru Umar werd op haar vakantieadres in Kusadasi opgepakt - Foto: ANP

Volgens premier Mark Rutte is het ‘uitgesloten’ dat columniste Ebru Umar na een veroordeling zal worden uitgeleverd aan Turkije. Hij wilde niet vooruitlopen op een eventuele veroordeling.

Umar werd drie weken geleden opgepakt in de Turkse badplaats Kusadasi, omdat ze #fuckerdogan twitterde.

Gelul

Het proces tegen Umar in Turkije loopt nog, maar zijzelf zit inmiddels weer in Nederland. Volgens Rutte is uitlevering alleen mogelijk in zaken waar in Nederland een vergelijkbare straf op staat en bovendien minimaal één jaar. ‘Dat is in het Nederlands recht niet denkbaar,’ aldus Rutte woensdag tijdens een Kamerdebat over de kwestie.

Lees ook Ebru Umar nog niet verlost van Erdogans lange arm2016-04-19 13:43:40 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the mukhtars meeting at the Presidential Complex in Ankara on April 19, 2016. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Het CDA vindt dat het niet hard genoeg heeft opgetreden tegen Ankara. ‘Wat een gelul,’ reageerde Rutte prompt, toen CDA-Kamerlid Raymond Knops dat ter sprake bracht. Rutte zegt dat de Nederlandse regering geen concessies heeft gedaan aan Turkije in ruil voor de vrijlating van Umar.

Stilte

Knops zei dat onder meer de Turkse ambassadeur op het matje geroepen had moeten worden om de zaak, en dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken duidelijker stelling had moeten nemen.

Koenders werd door Rutte juist geprezen, vanwege de vrijlating van Umar. Koenders heeft ‘het leeuwendeel gedaan volgens de beste regels van de stille democratie,’ zei Rutte. De vrijlating van Umar werd achter de schermen geregeld en gebeurde in redelijke stilte.