nederland

Pro-Palestijnse ‘inspecteurs’ willen af van Israëlische producten in supermarkt

26 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Actievoerders van de pro-Palestijnse beweging Diensten Onderzoek Centrum Palestina (DocP) zijn in Nederland langs tientallen supermarkten gegaan om Israëlische producten te registreren en op te roepen tot een boycot. In het buitenland werden soortgelijke boycotinitiatieven illegaal verklaard.

In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Leiden en Den Haag zochten groepjes van zes tot acht ‘inspecteurs’ systematisch naar producten afkomstig van de Westelijke Jordaanoever die het label ‘afkomstig uit Israël’ hebben. Daarna gaven ze de bedrijfsleiders van de supermarkten lijsten met daarop ‘besmette producten’, van sinaasappels tot vegetarische vleesvervangers. Deze mogen volgens DocP niet meer worden verkocht.

De actievoerders belden bovendien ‘tussenstanden’ door naar iemand die buiten stond,  zodat hij of zij op een groot bord de ‘score’ kon noteren. Ook werden flyers uitgedeeld aan het winkelend publiek waarin werd geadviseerd geen Israëlische producten meer aan te schaffen.

‘Goed doel’
DocP schrijft op de website dat de reacties overwegend positief waren. Bij een Aldi-vestiging in Enschede zouden mensen zelfs hebben geholpen om ‘illegale producten’ te zoeken. Een Albert Heijn in Amsterdam weigerde de ‘inspecteurs’ toe te laten.

Robbert de Witt
Vreemd, voor Israëlische producten gelden blijkbaar andere regels

De groepering staat in Nederland geregistreerd als een goed doel en profiteert daardoor van belastingvoordelen bij schenkingen. DocP zegt ‘druk uit te oefenen op Israël voor een vrij Palestina’. De verkoop van producten afkomstig van de Westelijke Jordaanoever noemt de groep typerend voor ‘het ongelofelijke onrecht en de alsmaar toenemende onderdrukking van Palestijnen in hun eigen land.’

Boycot illegaal
De boycotbeweging is niet alleen actief in Nederland, ook in veel andere Europese landen. In Spanje kregen ze het zelfs voor elkaar dat de Spaanse stad Gijon weigerde bedrijven in de Westelijke Jordaanoever te betalen voor hun geleverde diensten. De Spaanse rechter bepaalde dinsdag echter dat dit ongrondwettelijk en discriminerend is. Ook in Frankrijk is de boycotbeweging illegaal verklaard.

Antisemitisme in Frankrijk verhevigt en jaagt Joden weg

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over nieuwe EU-wetgeving, die voorschrijft dat producten uit bezette gebieden niet meer het label ‘made in Israël’ mogen krijgen. Het idee is om expliciet op de producten te zetten dat ze zijn vervaardigd in ‘bezet gebied’, al is het aan de Tweede Kamer om precieze invulling te geven aan de nieuwe regels. De Israëlische regering reageerde woest op de wet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.