nederland

Nieuwe arrestatie bij oprollen Roosendaalse jihadcel

11 mei 2016

Bij een onderzoek naar een groep Egyptenaren in Roosendaal, die ervan worden verdacht de jihad te financieren, is een vijfde verdachte aangehouden. Amr Y. (27), de eigenaar van een omstreden shoarmahandel, meldde zich afgelopen week bij de politie, meldt zijn advocaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de vleeshandel aan de Leemstraat in Roosendaal een centrale rol speelde bij het witwassen van grote sommen geld. De Egyptenaren die de zaak uitbaten zouden er de wereldwijde jihad mee willen financieren, meldt BN/De Stem.

Verdachte stof
Twee weken geleden viel de Dienst Speciale Interventies vijf panden binnen in Roosendaal en Rotterdam. Vier Egyptische verdachten werden gearresteerd, onder wie Samir O. (57), de manager van de shoarmahandel. Ze worden officieel verdacht van wapenbezit, witwassen en het financieren van terrorisme.

In van de woning van O. werd naast ‘een aanzienlijk bedrag aan contanten’ ook een verdachte substantie gevonden. Het OM zegt te vermoeden dat het gaat om een explosieve stof die mogelijk kan worden gebruikt voor het plegen van aanslagen.

Op vakantie
Ook de woning van Y. werd binnengevallen, maar de eigenaar van de shoarmahandel was onlangs vertrokken naar Egypte. Y. zou op eigen initiatief zijn teruggevlogen naar Nederland, toen hij hoorde dat de politie hem zocht. ‘Dat maak je toch niet vaak mee met mensen die worden verdacht van internationaal terrorisme,’ reageert advocaat Ed Manders woensdag.

Dit zijn de personen op de nationale terroristenlijst

Opvallend is dat Y., die banden zou onderhouden met jihadisten, zonder problemen van Egypte naar Brussel kon reizen. Daarna reisde hij door naar Nederland en meldde hij zich bij de politie.

Op welke manier de groep geld zou hebben witgewassen, wil het OM niet zeggen. Afgelopen maand berichtte het AD over een netwerk van Deense en Spaanse jihadisten, die door fraude bij de koop en verkoop van Goude kaas en Nederlandse kipfilet honderdduizenden euro’s verdiende.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.