nederland

Historische GP-zege voor 18-jarige Verstappen

15 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Autocoureur Max Verstappen sleepte een historische overwinning in de wacht op zondag. De 18-jarige Limburger won als eerste Nederlander en als jongste persoon ooit een Grand Prix.

In Barcelona reed de jonge coureur voor het eerst bij team Red Bull. De Nederlandse F1-fanaat won de Grand Prix in Spanje van zijn rivaal  Kimi Räikkönen, die voor Ferrari rijdt.

Strategisch

De overwinning van Verstappen is deels te danken aan een botsing van twee favorieten. Lewis Hamilton en Nico Rosberg, twee Mercedes-coureurs, botsten tegen elkaar op in de race om de koppositie.

2016-05-15 12:43:53 Infiniti Red Bull Racing's Australian driver Daniel Ricciardo (R) drives followed by Infiniti Red Bull racing's Belgian-Dutch driver Max Verstappen at the Circuit de Catalunya on May 15, 2016 in Montmelo on the outskirts of Barcelona during the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / LLUIS GENEToch won de 18-jarige coureur vooral door het strategische werk van team Red Bull en de sterke prestatie van Verstappen zelf. Door een ‘bandenstrategie’ hoefde hij bijvoorbeeld maar twee keer te stoppen voor een wissel.

De Limburger startte in Barcelona op de vierde plek. Door de botsing tussen Hamilton en Rosberg kwam hij goed weg bij de start. Uiteindelijk bleef hij Räikkönen nipt voor. Ferrari-coureurs Räikkönen en Sebastian Vettel plaatsten zich als tweede en derde op het podium.

Bijzonder

De zege die Verstappen binnensleepte was niet alleen bijzonder omdat hij de jongste persoon en de eerste Nederlander is die de Grand Prix wint, maar ook omdat het zijn eerste race was bij team Red Bull. Pas op vijf mei werd bekendgemaakt dat de coureur van het opleidingsteam Scuderia Toro Rosso overstapte naar het hoofdteam van Red Bull.

Volgens Forbes zal Verstappen naar schatting een van de rijkste tieneratleten van de wereld worden door de overwinning.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.