nederland

Geen overheidsgeld naar oprichting ‘radicale moslimschool’ Amsterdam

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) krijgt geen geld van het ministerie van Onderwijs vanwege de radicale uitlatingen van een oud-bestuurslid. Er zijn zelfs nog steeds zorgen over de eventuele extreme opvattingen van SIO-leden.

2011-08-23 08:20:57 FOTO UITSLUITEND GEBRUIKEN BIJ BERICHTGEVING OVER 'AANVANG NIEUW SCHOOLJAAR'. DEN HAAG - Scholieren van het Haagse Segbroek College verzamelen zich dinsdag op het schoolplein. Het nieuwe schooljaar is voor de regio midden weer van start gegaan. ANP VALERIE KUYPERSHoe kan radicalisering op scholen worden aangepakt?

In 2014 ‘bejubelde’ Abdoe Khoulani, een voormalig bestuurslid van de organisatie, de Islamitische Staat (IS). Het bestuurslid betuigde zijn steun voor de terreurgroep, waarna staatssecretaris Sander Dekker (VVD) de onderwijsinspectie de stichting liet onderzoeken. Het onderzoek ‘heeft de zorgen niet weg kunnen nemen’, schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Excuses

Het bestuur heeft zich naar eigen zeggen ‘nadrukkelijk en openlijk gedistantieerd van elke vorm van extremisme of terrorisme’, en Abdoe heeft zijn excuses aangeboden voor de opmerkingen over IS, die hij op Facebook plaatste.

Volgens Dekker zou de islamitische middelbare school die de SIO wil starten ‘burgerschap en sociale integratie’ niet bevorderen. ‘Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken,’ aldus de VVD’er.

Waarom islamitisch basisonderwijs steeds populairder wordt

De organisatie zelf was niet te spreken over de uitspraken. ‘Pathologische leugenaar Sander Dekker kan met zijn laster en het voorgenomen besluit tot weigering van bekostiging de boom in,’ schreef Soner Atasoy, de voorzitter van de SIO in een brief.

Dwars

De SIO ligt verschillende overheidsorganen al jaren dwars. De organisatie werd opgericht nadat het Islamitisch College Amsterdam (ICA) in 2010 werd opgeheven. Het ICA presteerde al jarenlang onder de maat, en kreeg uiteindelijk geen geld meer van het ministerie van Onderwijs.

De Raad van State besloot in oktober vorig jaar dat de gemeente Amsterdam wel verplicht is om een gebouw te regelen voor de islamitische school. De ISO zou op een augustus 2017 de school openen, maar dat lijkt voorlopig onwaarschijnlijk, gezien de school geen financiering van het ministerie zal ontvangen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.