nederland

Facebookprofiel PvdA’er Yücel uit de lucht na Umar-post

10 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De PvdA is ontstemd dat het Facebook-profiel van kamerlid Keklik Yücel voor korte tijd werd verwijderd, nadat zij een post erop zette waarin ze het opneemt voor columniste Ebru Umar.

De PvdA heeft een screenshot van de originele post op haar eigen Facebook-pagina gezet. Het profiel van Yücel is inmiddels weer online.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Censuur

‘Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald,’ schrijft de partij verder op Facebook.

Het is niet de eerste keer dat Facebook censuur pleegt: tijdens de affaire-Böhmermann lag het sociale medium al onder vuur omdat er posts en cartoons werden verwijderd waarin de Turkse president Recep Tayyip Erdogan belachelijk werd gemaakt.

Lees ook Columniste Ebru Umar laat zich al dertien jaar de mond niet snoeren2016-04-25 14:29:38 KUSADASI - Metro-columniste Ebru Umar voert een telefoongesprek op de boulevard langs het strand, de dag na haar vrijlating. De Nederlandse van Turkse afkomst werd in haar buitenhuis door de politie van haar bed gelicht. Vervolgens werd ze aangeklaagd voor het beledigen van president Erdogan. Ze mag Turkije voorlopig niet verlaten. ANP

Yücel betuigde in haar Facebookpost steun aan Ebru Umar. Umar werd eind april in Turkije werd gearresteerd vanwege een aantal kritische tweets over Erdogan. Een dag later werd ze weer vrijgelaten, maar sindsdien mag ze Turkije niet verlaten. Het is niet bekend wanneer dit ‘landarrest’, zoals de columniste het zelf noemt, wordt opgeheven.

Bedreigingen

Umar kreeg via sociale media flinke bedreigingen van een aantal Turkse Nederlanders, die zich scharen achter de regering van Erdogan. Vorige week werd bekendgemaakt dat er nog eens twee aanklachten tegen Umar zijn ingediend, een vanwege een cartoon van Umar achter een laptop met een gevangenisbal met Turkse vlag aan haar enkel, die werd geplaatst naast een artikel van haar in Metro. De nieuwe aanklachten kwamen naar aanleiding van een klacht van een ‘inwoner van Rotterdam’.

Ook Yücel was op Twitter het mikpunt van bedreigingen, nadat zij het openlijk opnam voor Umar. Ze bekritiseerde het gejuich van Turkse Nederlanders op sociale media nadat Umar werd gearresteerd.

Dat de columniste in Turkije is opgepakt en vastzit is volgens Yücel ‘bizar, schandalig en onacceptabel’. Daarnaast vindt zij het ‘ernstig en zorgelijk’ dat Umar door een Rotterdammer werd ‘verklikt’.

De PvdA’er laat zich naar eigen zeggen niet de mond snoeren. ‘Ik en velen met mij zullen zich nooit laten intimideren door ‘Ankara’. Yücel zegt het ‘juist als politicus met een Turks-Nederlandse achtergrond’ belangrijk te vinden zich uit te spreken: ‘Dictatoriale regimes zal ik altijd blijven bekritiseren,’ aldus Yücel in de verwijderde Facebook-post.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.