#Turkije

Ebru Umar naar geheim adres vanwege bedreigingen

12 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Columniste Ebru Umar, die na 17 dagen ‘landarrest’ is teruggekeerd uit Turkije, krijgt het ene dreigement na het andere. Uit Turks-Nederlandse hoek, en daarom moet ze voorlopig naar een geheim adres.

Umar zit na haar terugkomst in een kamer in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Maar of dat zo blijft? ‘Ik mag niks zeggen over waar ik de komende tijd verblijft, zegt Umar donderdagochtend in een interview met De Telegraaf.

Veiligheid

Ze vertrekt naar eigen zeggen naar een geheime locatie. ‘Ik heb intussen een gesprek gehad met het Openbaar Ministerie van Amsterdam en de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid. Bottom line is dat mensen mij zullen blijven herkennen, blijven uitschelden en blijven bedreigen.’ Waarom zou iemand mij bedreigen, vraagt zij zich af. ‘Ik ben toch geen moordenaar of crimineel?’

Na de bekendmaking van haar arrestatie eind april bleek al dat een aantal Turkse Nederlanders haar liever kwijt is dan rijk. Op sociale media waren een heleboel juichende reacties te lezen. In het interview in de krant haalt ze uit naar Bert Koenders. De PvdA-minister van Buitenlandse Zaken heeft volgens Umar willen ‘scoren’  met haar vrijlating. ‘Ik moest het geheim houden, want mijn terugkeer moest het feestje van Buitenlandse Zaken worden.’

Umar is verlost van het ‘landarrest’ en zal, zodra het kan, haar Turkse nationaliteit opgeven. Maar dat betekent helaas niet dat ze zich in Nederland weer in alle vrijheid zal kunnen bewegen. De lange arm van Erdogan kan haar het leven nog flink zuur maken. Lees het commentaar van René van Rijckevorsel hier>
2016-04-19 13:43:40 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the mukhtars meeting at the Presidential Complex in Ankara on April 19, 2016. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Vakantieadres

Umar werd iets minder dan drie weken geleden op haar vakantieadres in de Turkse stad Kusadasi aangehouden vanwege kritische tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze zou zich ‘beledigend’ hebben uitgelaten over hem.

Sinds woensdag is ze weer terug in Nederland, en wacht de gerechtelijke procedure die nu in Turkije loopt, hier af. Maar er is bestaat nog altijd een kans dat ze wordt uitgeleverd, op basis van het uitleveringsverdrag dat Turkije en Nederland met elkaar hebben. Regeringspartijen VVD en PvdA zouden dat ‘onbestaanbaar‘ vinden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.