nederland

Dit ‘onzichtbare’ bouwwerk wint Beste Gebouw van het Jaar

19 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De winnaar van het BNA Beste Gebouw van het Jaar is de ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee. Het bouwwerk is gekozen uit in totaal acht genomineerden.

‘De parkeergarage is grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is,  maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust,’ zei Juryvoorzitter Hanneke Groenteman tijdens de prijsuitreiking.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onzichtbaar

Het bouwwerk is bijna onzichtbaar in de duinen en werd ontworpen door een team van architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en ingenieurs van Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente Katwijk.  Het gebouw werd in twee jaar tijd ontworpen en gebouwd. Het gebouw heeft tevens de Publieksprijs gewonnen.

Lees ook Gebouw van het jaar: de genomineerden in beeldgvhj

Jury

Hanneke Groenteman (journalist en programmamaker) was dit jaar de juryvoorzitter. Daarnaast bestaat de jury uit: Roelof Bleker (Dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Mels Crouwel (architect en partner Benthem Crouwel), Ronald Huikeshoven (directeur AM), Reimar von Meding (architect en partner KAW architecten) en Maaike Westinga (architect en partner TenBrasWestinga Architecten).

Er waren in totaal acht genomineerden: de McDonald’s in Rotterdam, Tennisclub IJburg in Amsterdam, De Hallen in Amsterdam, het Noorderparkbad in Amsterdam, het Kerkje Klein Wetsinge in Winsum, de Plus Ultra op de Wageningen Campus, en het KWR in Nieuwegein

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.