Wachtgeld weg? Kamer wordt er niet warm van

21 april 2016Leestijd: 2 minuten
Wassila Hachchi vertrok begin dit jaar naar de Verenigde Staten en leeft sindsdien van het wachtgeld - Foto: ANP

De meerderheid van de Tweede Kamerleden zien er niets in om de huidige wachtgeldregeling aan te passen. Een pleidooi van VVD-prominent Hans Wiegel om de wachtgeldregeling op de schop te gooien, kan op weinig steun rekenen vanuit de Tweede Kamer.

Het pleidooi van Wiegel kwam naar aanleiding van de ophef rondom (ex-)D66-Kamerlid Wassila Hachchi, die geheel uit het niets haar koffers pakte en naar de Verenigde Staten vertrok om op vrijwillige basis te helpen bij de campagne voor presidentskandidaat Hillary Clinton. Kort na haar plotselinge vertrek, werd zij al flyerend gespot in New Hampshire.

Twitteren

Lang was de vraag of Hachchi gebruik maakte van de wachtgeldregeling. Onlangs bleek inderdaad dat het ex-Kamerlid sinds haar vertrek teert op het Nederlandse wachtgeld. In de afgelopen drie maanden heeft ze daarmee al 18.000 euro aan wachtgeld opgestreken.

Lees ook Wassila Hachchi, backbencher die alleen opviel door plotse vertrekwassilahachchibackbencher

Wiegel vindt dat de wachtgeldregeling een stuk soberder kan. Als politici zelf besluiten om zonder politieke reden op te stappen, zouden ze er niet voor in aanmerking moeten komen, vindt de VVD-coryfee en oud-minister van Binnenlandse Zaken. ‘Daar is de regeling niet voor bedoeld’.

Hij vindt verder dat de kamer zelf met een initiatiefwetsvoorstel moet komen om de regeling aan te pakken. ‘Dat moeten we niet aan minister Plasterk overlaten, want die heeft het te druk met twitteren,’ aldus Wiegel.

Recht

Zowel regeringspartijen VVD en PvdA willen de wachtgeldregeling houden zoals hij is, meldt De Telegraaf donderdag. De oppositiepartijen CDA en GroenLinks sluiten zich daarbij aan.

Oppositiepartijen PVV en SP vinden dat vrijwillige vertrekkers geen recht moeten hebben op wachtgeld. De SP wil zelfs helemaal van de wachtgeldregeling af. ChristenUnie en D66 laten het in het midden, en zeggen open te staan voor suggesties om het anders te doen.

De huidige wachtgelduitkering voor een Tweede Kamerlid bedraagt in het eerste jaar 80 procent van het inkomen. Vanaf het tweede jaar is het 70 procent. In het eerste jaar komt dat neer op zo’n 6.800 euro per maand.

Een oud-politicus krijgt net zo lang wachtgeld als hij of zij in de politiek heeft gezeten, met een minimum van twee jaar en een maximum van drie jaar en twee maanden. Wel geldt er, net als bij de ‘gewone’ WW, een sollicitatieplicht. Hachchi zat al bijna zes jaar in de Kamer en heeft daarmee dus ‘recht’ op het maximumbedrag. Overigens net als oud-GroenLinks’er Tofik Dibi, die woensdagavond in Pauw  zei ook de volledige duur van het wachtgeld te hebben benut.