nederland

VVD fluit Kamerlid terug om salafistenverbod

06 april 2016Leestijd: 2 minuten

De VVD in de Tweede Kamer neemt afstand van de woorden van het eigen Kamerlid Sjoerd Potters in Elsevier deze week. Potters wil af van de uitzonderingsposities voor religieuze clubs in Nederland.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft de indiening van een initiatiefwet door Potters geblokkeerd. De wet gaat over het schrappen van de uitzonderingspositie van kerkgenootschappen uit het Burgerlijk Wetboek opdat ze verboden kunnen worden.

Potters zou het initiatiefwetsvoorstel deze week indienen. Het voorstel moet de extra bescherming die kerkgenootschappen in de wet genieten opheffen. Doel is justitiële vervolging mogelijk te maken van religieuze organisaties die over de schreef gaan met activiteiten die de democratie ondermijnen. De VVD heeft daarbij onder meer het oog op salafistische organisaties.

Lees ook: Gemorrel aan godsdienstvrijheid verdeelt de VVD  Den Haag, 31 december 2015 - Vrijwilligers van de ultraorthodoxe as-Soennah-moskee op patrouille tijdens oud en nieuw in de Haagse Schilderswijk. De vrijwilligers lopen met gele hesjes door de schilderswijk tijdens hun buurtsurveillance. Foto: Phil Nijhuis

Godsdienstvrijheid

Volgens Zijlstra sluit het voorstel dat Potters had geschreven niet volledig aan bij de visie van de VVD omdat hij de suggestie wekt te morrelen aan de vrijheid van godsdienst en dat wil de VVD volgens Zijlstra niet.

Potters erkent in Elsevier dat zijn voorstel de godsdienstvrijheid beperkt. ‘Maar alleen voor degenen die lid zijn van een religieus genootschap dat extremistische opvattingen huldigt en in de praktijk probeert te brengen.’

Nieuw voorstel

Zijlstra zegt vandaag dat de VVD wil dat ‘diegenen die onder de vlag van een religieus genootschap actief proberen onze democratie te ondermijnen’ worden aangepakt.

Wat het verschil is met de woorden van Potters, is onduidelijk. Dat moet blijken in een nieuw initiatiefwetsvoorstel waaraan de VVD gaat schrijven en dat volgens Zijlstra niet aan het grondrecht van de godsdienstvrijheid tornt. 

De regeringscoalitie van VVD en PvdA vroeg eerder aan het kabinet om een verbod op salafistische organisaties te onderzoeken. Het kabinet vindt zo’n verbod echter niet aan de orde: pas als een dergelijke organisatie de wet overtreedt, kan hij worden verboden.

‘AIVD wil maar niet begrijpen dat salafisme leidt tot jihadisme’ 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.