Verdachte Schiphol blijkt dronken, dakloze Pool

13 april 2016Leestijd: 1 minuut
Speurhonden doorzochten een auto met Belgisch kentekennummer - Foto: ANP

De verdachte die dinsdagavond op Schiphol werd aangehouden is een 25-jarige dakloze Pool. Hij was dronken en zei tegen de marechaussee dat hij een terrorist was.

De man had twee grote rugzakken bij zich, meldt de Koninklijke Marechaussee woensdagmiddag op Facebook.

Loos alarm

Een speurhond van de marechaussee zou hebben aangegeven dat er mogelijk gevaarlijke stoffen in de tassen zaten, waardoor de situatie meteen verdacht werd.  Later ontdekten medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) dat het loos alarm was. Wel zit de verdachte nog altijd vast. De zaak wordt nu overgedragen naar het Openbaar Ministerie (OM), aldus de marechaussee.

De arrestatie zorgde dinsdagavond voor chaos op de luchthaven Schiphol. Het Plaza-gedeelte van het vliegveld moest worden ontruimd en reizigers mochten urenlang niet naar buiten. Een auto met Belgisch kentekennummer werd doorzocht, maar die vier inzittenden mochten na vrij korte tijd hun reis weer vervolgen.

Ook werd het vliegverkeer voor een deel van de nacht geschrapt en het trein-, bus- en autoverkeer van en naar de luchthaven stilgelegd.

Speurhonden

Rond kwart voor twee ’s nachts werd het gebied op Schiphol weer vrijgegeven en konden honderden gestrande passagiers hun reis hervatten. Vanaf woensdagochtend konden vluchten weer als vanouds vertrekken.

Ook het station Leiden Centraal werd dinsdagavond kort afgezet. De politie zocht naar de trein waarmee de verdachte naar Schiphol reisde, en op het station zochten speurhonden naar explosieven. Dat was op basis van een afgeluisterd gesprek. Hier was echter ook sprake van vals alarm.