#Oekraïne

Schulz laakt Russisch gejuich na referendum

08 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Europese kopstukken reageren allemaal teleurgesteld op het duidelijke ‘nee’ van de Nederlandse kiezer in het Oekraïne-referendum, maar heel veel gaat er niet veranderen. Dat zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk donderdag althans. Ook de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz vindt er het zijne van.

‘De argumenten, die het ‘nee’-kamp in stemming heeft gebracht, hadden met heel veel dingen te maken, behalve met waar het werkelijk om ging: het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne,’ zei Schulz tegenover Duitse media, schrijft Die Welt. Het is daarom de hoogste tijd om te vechten voor het ‘beschavingsproject’ Europa.

‘Brussel heeft Nederlands nee aan zichzelf te wijten.’ Lees de blog van Afshin Ellian >

Cynisme

Het associatieverdrag is volgens hem een ‘belangrijk bestanddeel’ om de vrede in de regio te herstellen. ‘Het is cynisch dat diegenen die verheugd zijn over de uitkomst van dit referendum, juist veel aan de crisis in Oekraïne hebben bijgedragen.’ Het is een duidelijke verwijzing naar de reactie van het Kremlin, toen bleek dat Nederland het verdrag woensdag had weggestemd.

De Russische regering zegt dat het ‘nee’ laat zien dat de Nederlanders geen vertrouwen hebben in nauwere banden tussen EU en Oekraïne. ‘Ze (de Nederlanders) geven een signaal af van hun wantrouwen in het akkoord,’ zegt de woordvoerder van het Kremlin. Premier Dmitri Medvedev had woorden van soortgelijke strekking.

Ratificatie

De EU wacht af met welk voorstel Nederland komt over hoe om te gaan met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat heeft EU-president Donald Tusk donderdag gezegd. Nederland verwierp het verdrag woensdag. ‘Ik heb kennis genomen van de berichten over de uitslag van het referendum,’ aldus Tusk. ‘Ik blijf in contact hierover met premier Rutte, aangezien ik moet horen wat voor conclusies hij en zijn regering trekken uit het referendum en wat zijn intenties zijn.

De voorlopige uitvoering van het verdrag, dat door de 27 andere lidstaten is geratificeerd, gaat ondertussen door, aldus Tusk. Rutte zei woensdagavond juist dat Nederland het verdrag nu ‘niet zonder meer’ kan ratificeren. Ook een bedroefde Jean-Claude Juncker – voorzitter van de Europese Commissie – zei gisteren al dat het verwerpen van het Oekraïne-verdrag voorlopig geen consequenties heeft voor de uitvoering van het akkoord, omdat grote delen van het verdrag allang in werking zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.