nederland

Rutte over Derksen-ophef: Geen Marokkanen weren

15 april 2016Leestijd: 2 minuten

Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren omdat andere Marokkaanse kinderen zich misdragen, vindt premier Mark Rutte. ‘Wangedrag moet worden aangepakt, ongeacht wie het doet’.

Dat zegt de premier in reactie op de uitspraken van voetbalanalist Johan Derksen over Marokkaanse voetballers.

Verantwoording

Derksen zei afgelopen maandag in het tv-programma Voetbal Inside onder meer dat er ‘heel wat clubs naar de klote zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen’.

De uitspraak van Derksen ontlokte veel kritiek, vooral van mensen die vonden dat hij racistisch van aard was. Derksen werd dinsdag dan ook bij de Wereld Draait Door tot de verantwoording geroepen.

Straffen

Minister Edith Schippers (VVD) van Sport zei het vrijdag goed te vinden dat Derksen problemen met Marokkaanse voetballers aankaart. ‘Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere’.

Lees ook Genuanceerd, nee. Maar heeft Johan Derksen niet gewoon gelijk?2013-01-12 09:49:28 AMSTERDAM - Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. De club speelt voor het eerst sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van SC Buitenboys weer. ANP KOEN VAN WEEL

Ook Rutte is van mening dat de problemen aangepakt moeten worden. Maar, zegt hij, ‘ik ben er tegen om een probleem dat zich voordoet aan een hele groep toe te schrijven’. Hij wil niet dat clubs kinderen afwijzen omdat ze Marokkaans zijn, maar wil wel dat wangedrag wordt bestraft.

Over voetballers die zich misdragen zegt hij: ‘Die donder je van een club af en je zegt wegwezen. Maar je gaat niet een ander Marokkaans kereltje daarop aankijken.’

Verder vindt hij dat het vooral de verantwoordelijkheid is van de clubs. ‘Naar Den Haag wijzen is wel gemakkelijk, en het gebeurt bij veel onderwerpen, maar wij hebben ook niet altijd de oplossing,’ aldus Rutte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.