nederland

Politie wil verbod op motorclubs, maar kan dat?

12 april 2016Leestijd: 2 minuten

Na de grootschalige schietpartij tussen twee rivaliserende motorclubs bij een hotel in Rotterdam wil de Nationale Politie dat motorbendes worden verboden. Het is de vraag of dat zo makkelijk gaat.

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw oppert een verbod op motorclubs dinsdag in De Telegraaf. Volgens Paauw is de situatie de laatste tijd dusdanig verergerd dat er meer aandacht moet worden gegeven aan de problemen die motorclubs veroorzaken.

‘De incidenten blijven maar doorgaan. Ook bij huiszoekingen na de veldslag van donderdag vinden we weer volop wapens, drugs, grote geldbedragen,’ aldus Paauw.

Volledig uit de hand gelopen
De opkomst van bendes als de Bandidos, No Surrender en sinds 2014 de Mongols hebben geleid tot een ‘oorlog’ tussen de rivaliserende groepen. Zo spraken leden van Hells Angels en de Mongols afgelopen donderdag af bij een hotel in Rotterdam voor overleg, maar dat liep volledig uit de hand.

Gerlof Leistra: Nieuwe veldslag brengt verbod motorclubs dichterbij

Er werd met stoelen gegooid en geslagen, en volgens de politie zijn zeker twintig schoten gelost. Er vielen diverse gewonden, onder wie één met schotwonden aan zijn onderbeen. Vijftien mannen werden aangehouden.

Verbieden blijkt lastig
Burgemeesters in de regio Rotterdam hebben aangegeven clubhuizen van de motorbendes te willen sluiten en verbieden. Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) willen een algeheel landelijk verbod op motorclubs. Na een reeks geweldsincidenten in Limburg zei minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) vorig jaar al toe de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed de afgelopen jaren verschillende pogingen om losse afdelingen, ‘chapters’, van motorclubs te verbieden, maar die mislukten. Zo werd in 2006 getracht een afdeling van Hells Angels in Leeuwarden te sluiten, maar de rechter besloot – op basis van de vrijheid van vereniging – dat de groep niet mocht worden verboden.

In Duitsland zijn wel al diverse afdelingen van motorclubs verboden. Daar staat expliciet in de wet beschreven dat verenigingen de openbare orde niet mogen verstoren.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.