nederland

Vijftien maanden cel voor monstertruckchauffeur Mario D.

15 april 2016Leestijd: 2 minuten

Mario D., de man die in september 2014 tijdens een stunt met zijn monstertruck drie mensen doodreed, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden wegens dood door schuld. Ook mag hij de komende vijf jaar niet meer als stuntman werken.

Onvoorzichtig

Volgens de rechter schoot D. duidelijk tekort in de zorg voor veiligheid van het publiek, voorafgaand aan de show. Hij besprak de veiligheid ook onvoldoende met de organisatie van het evenement. De rechtbank zei dat D. zich ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ gedroeg en dat er daarom sprake is van schuld.

De 52-jarige monstertruckchauffeur reed over sloopauto’s in de richting van het publiek op een parkeerplaats in Haaksbergen. D. zelf zegt dat het gas bleef openstaan en dat hij niet meer kon remmen. ‘Ik rij al negen jaar met deze truck, ik heb het nooit gehad dat het gas bleef openstaan,’ zei D. in maart tegen de rechtbank.

Een van de gewonden raakte door de stunt zijn tong kwijt en liep een spraakgebrek op. De jongste dode was vijf jaar.

2014-09-28 00:00:00 HAAKSBERGEN - Onderzoek op de plaats waar bij een evenement een monstertruck het publiek in is gereden. Er zijn hierbij doden en gewonden gevallen. ANP VINCENT JANNINKDe vier belangrijkste vragen over de monstertruckzaak

Onvoorwaardelijk

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar. D. werd dood door schuld ten laste gelegd. Het OM beweert dat hij de stunt nooit in de richting van het publiek had mogen uitvoeren en dat de parkeerplaats veel te klein was.

D. was zelf niet aanwezig tijdens de uitspraak omdat de uitvaart van zijn broer vandaag wordt gehouden. Zijn advocaat zei na de uitspraak dat D. waarschijnlijk in hoger beroep zal gaan.

De stichting Sterevenementen Haaksbergen, organisator van het evenement, werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro. De stichting werd medeverantwoordelijk verklaard, maar kon geen celstraf worden opgelegd omdat zij geen natuurlijk persoon is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.