Imam: terroristische aanslag Amsterdam kwestie van tijd

02 april 2016Leestijd: 2 minuten
'De oplossing van Wilders en VVD klinken hard, maar zijn toegesneden op realiteit,' zegt jongerenimam Elforkani - Foto: ANP

Binnen anderhalf jaar zal Amsterdam worden getroffen door een terroristische aanslag, voorspelt jongerenimam Yassin Elforkani. ‘De terroristische netwerken staan al klaar. Het is gewoon hard ingrijpen nu,’ onderstreept de voormalig woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

Afshin Ellian:
Jihadisme onvergelijkbaar met ander terreur

Als de terroristische netwerken niet snel worden opgerold in Amsterdam, is de hoofdstad de volgende na Brussel en Parijs, zo denkt Elforkani. In een interview met Het Parool roept hij de Tweede Kamer op hervormingen door te voeren, voor het te laat is.

‘Veel mensen in de wijken weten van de terroristische netwerken, maar kiezen ervoor hun mond te houden en deze jongeren te beschermen,’ zegt de jongerenimam. De groeperingen van radicale moslims die vier jaar geleden zijn gesticht, moeten worden aangepakt.

Theologie

‘Er is een Koranvers dat zegt: chaos creëren is soms erger dan doden. Deze jongeren zien dat als aansporing. Als je de ideologie accepteert, handel je ernaar.’ Elforkani vindt dat teruggekeerde Syriëgangers preventief moeten worden vastgezet. Ook bepleit hij een humane polderislam, waarin gelovigen niet ophouden met zelf nadenken.

Sinds 2012 zijn er circa vierduizend jihadisten vanuit de Europese Unie naar Syrië en Irak vertrokken om te vechten voor Islamitische Staat. Van hen is 30 procent teruggekeerd naar Europa. Dat staat  in een rapport van het Internationale Centrum voor Contra-Terrorisme dat vrijdag werd gepresenteerd.

Syriëgangers

In Nederland spelen wijkagenten een sleutelrol in het voorkomen, in elk geval tijdig signaleren van radicalisering. Lees verder >
Er wordt een groepsfoto gemaakt met de Ipad van de wijkagent Wilco Berenschot. Hij gaat op de foto met schoolkinderen op het Mathenesserplein in Rotterdam Delfshaven. De Rotterdamse buurtagent Wilco Berenschot herstelt het oude politiespreekuur in ere. Met een tafel en twee stoeltjes. In de buitenlucht.

De jhadisten worden steeds jonger: de meerderheid van de huidige generatie Syriëgangers is tussen de achttien en twintig jaar. Ook radicaliseren ze sneller – sommigen hadden slechts aan maand nodig om zich over te geven aan de jihad.

Het radicaliseringsproces heeft bij 90 procent van de gevallen plaats in verstedelijkte gebieden in Europa. De radicale moslims komen vaak uit dezelfde buurten, dat duidt er op dat zij in Europa al opereerden in extremistische netwerken, waar Elforkani ook voor waarschuwt.

Als voorbeeld wordt Amsterdam niet genoemd in het rapport, maar Den Haag, Delft, Zoetermeer en Arnhem zijn volgens de onderzoekers wel voorbeelden van Nederlandse steden met gevaarlijke buitenwijken. In België worden Antwerpen en Brussel genoemd.

Molenbeek

Lees ook
Na ‘Brussel’ blijft IS ronselen in jihad-broeinest Molenbeek’

De Brusselse deelgemeente Molenbeek is de laatste jaren uitgegroeid tot een kweekvijver voor jihadisten. Een groot deel van het terreurnetwerk dat in Brussel en Parijs aanslagen pleegde, groeide op in Molenbeek.

Salah Abdeslam, de enige terrorist die de aanslag in de Franse hoofdstad overleefde, zat wekenlang ondergedoken in de wijk. De schuilplaats van de terrorist was bekend bij een aantal omwonenden, maar zij waarschuwden de inlichtingendiensten niet.